Linkovi

Prvi slučaj koronavirusa u SAD


Washington Gov. Jay Inslee, center, speaks Tuesday Jan. 21, 2020, at a news conference in Shoreline, Wash., following the announcement that a man in Washington state is the first known person in the United States to catch a new type of coronavirus. (AP Photo/Carla K. Johnson)
Washington Gov. Jay Inslee, center, speaks Tuesday Jan. 21, 2020, at a news conference in Shoreline, Wash., following the announcement that a man in Washington state is the first known person in the United States to catch a new type of coronavirus. (AP Photo/Carla K. Johnson)

Broj zaraženih novim tipom korona virusa u centralnoj Kini popeo se na 440, a devet ljudi je umrlo, objavili su državni kineski mediji.

Dijagnosticiran je prvi slučaj novog Wuhan koronavirusa u SAD, i to u Seattleu, savezna država Washington, priopštili su u utorak na konferenciji za novinare Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (Centers for Disease Control and Prevention – CDC).

Pacijent je muškarac u 30-ima, putovao je u Wuhan, ali rekao je da nije posjetio tržnicu niti da poznaje nekoga ko je imao virus.

U SAD je od 17. januara započeti su pregledi na aerodromima u New Yorku, San Franciscu i Los Angelesu, a najavljeni su i na aerodromima u Atlanti i Chicagu. Pacijent iz savezne države Washington vratio se u SAD prije nego što je uveden sistem pregleda i prije nego što se pojavio bilo koji od simptoma infekcije.

Kontrolama je obuhvaćeno oko 5000 putnika, saopštio je Centar za kontrolu bolesti (CDC). Ta organizacija je saopštila da je razvila test koji utvrđuje koronavirus i, kako je navedeno, namjerava da ga dostavi domaćim i međunarodnim partnerima.

"Prema informacijama kojima trenutno raspolažemo trenutni rizik od bolesti je na niskom nivou. Uprkos tome preduzimamo sve neophodne mjere”, ukazano je u saopštenju Centra za kontrolu bolesti.

Dok vlasti u Kini pokušavaju obuzdati epidemiju, Svjetska zdravstvena organizacija je za srijedu, 22. januar u Ženevi zakazala sastanak na kojem će se odlučiti da li objavljuju izbijanje vanredne situacije za javno zdravstvo od međunarodne važnosti.

Vanredne mjere sprovode se u namjeri da se spriječi ponavljanje okolnosti tokom 2002. i 2003. godine kada se u Kini pojavio virus SARS, koji je uz ljudske žrtave, izazvao problem u transportu i ugrozio azijsku ekonomiju.

Smrti slučajevi su zabilježeni kod pacijenata starijih od 60 godina.

Zdravstveni dužnosnici pozivaju na oprez, ali kažu da nema razloga za paniku, a kineska nacionalna zdravstvena komisija kaže da je trenutnu epidemiju "moguće spriječiti i kontrolisati".

Kineski predsednik Ši Đinping zatražio je od partijskih komiteta, lokalnih vlada i ministarstava da im prioritet budu životi i zdravlje građana. Na aerodromu u Vuhanu osoblje provjerava tjelesnu temperaturu odlazećih putnika, dok izletničkim grupama nije dozvoljeno napuštanje grada. Javni službenici, od policajaca i bankara, do vozača javnog prevoza, koriste zaštitne maske – koje su im donirane.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG