Linkovi

Nove konsultacije Bidena i svjetskih lidera: Više pomoći Ukrajini i sankcija Rusiji


Arhiv - Predsjednik SAD Joe Biden
Arhiv - Predsjednik SAD Joe Biden

Predsjednik Sjedinjenih Država Joe Biden konsultovao se u utorak sa američkim saveznicima o najnovijem razvoju događaja u Ukrajini, saopšteno je iz Bijele kuće nakon što je Moskva pokrenula veliku ofanzivu u istočnoj Ukrajini.

Cilj razgovora bio je "nastavak podrške Ukrajini i napori da se osigura odgovornost Rusiije u okviru naše bliske koordinacije", navodi se u saopštenju.

Rusija je osvojila prvi grad na istoku Ukrajine, u okviru ofanzive čiji cilj je da zauzme regione Lugansk i Donjeck. SAD su saopštile da su ruski potezi "uvod" u veće operacije u istočnoj Ukrajini.

Biden je putem video linka razgovarao sa kanadskim premijerom Justinom Trudeauom, predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen, francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, nemačkim kancelarom Olafom Scholzom, generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, britanskim premijerom Borisom Johnsonom, italijanskim premijerom Marijom Draggijem i sa liderima Poljske i Japana.

U saopštenju italijanske vlade poslije sastanka navodi se da su se zapadni lideri saglasili da izvrše veći pritisak na Rusiju i povećaju izolaciju Moskve.

Lideri su, kako se navodi u saopštenju, izrazili "duboku zabrinutost" zbog produženih neprijateljstava i poručili da je neophodno brzo primirje.

"Postojao je široki konsenzus o potrebi da se pojača pritisak na Kremlj, između ostalog i uvođenjem dodatnih sankcija, i da se poveća izolacija Moskve", saopšteno je u Rimu, uz napomenu da je ponovljena riješenost da se diversifiikuju zalihe energije da bi se smanjila zavisnost od Rusije.

Njemački kancelar je poslije razgovora najavio da će Berlin nastaviti da podržava Ukrajinu vojno i finansijski, ali da je u suštini iscrpila svoje zalihe oružja koje može da isporuči i da umjesto toga sarađuje sa proizvođačima oružja.

Scholz je rekao da bi proizvođači oružja, između ostalog, mogli da brzo isporuče Ukrajini protivtenkovsko i protivvazdušno naoružanje, a da će Njemačka to finansirati.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG