Linkovi

Danska podstiče zelenu energiju i povećava proizvodnju gasa u Sjevernom moru


Arhiva - Premijerka Danske Mete Frederiksen
Arhiva - Premijerka Danske Mete Frederiksen

Danska vlada saopštila je u utorak da ima za cilj da značajno poveća snabdijevanje obnovljivom energijom i privremeno poveća proizvodnju prirodnog gasa sa svojih polja u Sjevernom moru, u pokušaju da brzo postane nezavisna od snabdijevanja ruskim energentima.

"Povećaćemo proizvodnju prirodnog gasa u Sjevernom moru u ograničenom vremenskom periodu", rekla je premijerka Mete Frederiksen novinarima tokom brifinga u utorak.

Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je Evropu da rizikuje smanjenje isporuke gasa ukoliko ne bude plaćala u ruskoj valuti rublja, što je njegov odgovor na sankcije EU nametnute Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu.

"Uvjereni smo da je bolje proizvoditi gas u Sjevernom moru nego kupovati od Vladimira Putina", rekla je Frederiksen.

Frederiksen je rekla da bi Danska mogla da postane nezavisna od ruskog gasa sljedeće godine snabdijevanjem iz Sjevernog mora.

"Ali pošto smo dio evropske gasne mreže, potrebno nam je i da druge zemlje postanu nezavisne", rekla je ona.

Vlada je također predstavila planove za drastično povećanje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora energije, kao što su energija vjetra i sunca, kao i uvođenje jedinstvenog poreza na ugljenik koji u atmosferu emituju kompanije.

Vlada ima za cilj da poveća proizvodnju iz kopnene energije vjetra i sunca četiri puta u roku od osam godina i da poveća proizvodnju energije vjetra na moru za između jedan i četiri gigavata.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG