Linkovi

Kijev: Rusija nastoji osvojiti ukrajinsku teritoriju i uspostaviti vezu sa Krimom


Ukrajinski vojnici voze se na oklopnom borbenom vozilu na nepoznatoj lokaciji u istočnoj Ukrajini, na ovoj slici objavljenoj 19. aprila 2022.
Ukrajinski vojnici voze se na oklopnom borbenom vozilu na nepoznatoj lokaciji u istočnoj Ukrajini, na ovoj slici objavljenoj 19. aprila 2022.

Cilj nove ruske vojne ofanzive na istoku Ukrajine je da oduzme teritoriju, uspostavi kopnenu vezu između istoka i Krima i slomi ukrajinske oružane snage, saopštilo je u utorak ukrajinsko Ministarstvo odbrane.

Portparol Ministarstva Oleksandar Motuznjak rekao je da ruske snage napadaju duž cijelog fronta u istočnoj Ukrajini, nastavljaju sa opsadom Mariupolja na jugu i pokušavaju da opkole gradove u regionima Donjeck i Lugansk.

"Cilj je da se poraze ukrajinske snage, uspostavi kontrola nad teritorijom Luganska i Donjecka i uspostavi kopneni koridor do Krima", istakao je Motuznjak.

Proruski separatisti proglasili su takozvane narodne republike na teritoriji koju kontrolišu u dijelovima Luganska i Donjecka.

Ukrajinski zvaničnici više puta su naveli da Moskva želi da zauzme Mariupolj i svu teritoriju koju snage ukrajinske vlade i dalje kontrolišu u Lugansku i Donjecku da bi uspostavile kopnenu vezu sa Krimom, koji je Rusija anektirala 2014. godine.

"Glavni napori su da se probije kroz pozicije ukrajinskih trupa i nisu prestali da pokušavaju da uspostave punu kontrolu nad Mariupoljom", rekao je ukrajinski zvaničnik.

U Moskvi, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je da ruske snage "metodično sprovode" planove da "oslobode" istočne ukrajinske regione, prenosi ruska novinska agencija RIA.

Šojgu je ocijenio da Zapad, naoružavanjem Ukrajine, radi sve što može da produži vojnu operaciju Moskve.

Zapadne zemlje su snabdjele Ukrajinu vojnom opremom vrijednom više milijardi dolara, a samo su SAD pomogle sa više od 2,5 milijarde dolara.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG