Linkovi

Zelenski: Počela "bitka za Donbas"


Ukrajinski višecevni raketni bacač BM-21 "Grad" gađa položaj ruskih vojnika u blizini Luganska, u regionu Donbasa, 10. aprila 2022.
Ukrajinski višecevni raketni bacač BM-21 "Grad" gađa položaj ruskih vojnika u blizini Luganska, u regionu Donbasa, 10. aprila 2022.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u ponedjeljak da su ruske snage počele "bitku za Donbas".

"Možemo sada da kažemo da su ruske snage počele bitku za Donbas, za koju su se dugo pripremale", rekao je Zelenski u video obraćanju.

Visoki ukrajinski bezbjednosni zvaničnik prethodno je u ponedjeljak rekao da je Rusija počela novu ofanzivu na istoku Ukrajine.

"Jutros, duž gotovo cijele linije fronta regiona Donjeck, Lugansk i Harkov, okupatori su pokušali da probiju našu odbranu", naglasio je sekretar Savjeta za bezbjednost Oleksej Danilov.

"Jutros su pokušali da započnu aktivnu fazu", dodao je Danilov.

Ruske snage su u ponedjeljak raketirale zapadni grad Lavov, gdje je poginulo najmanje sedam osoba, kao i brojne druge mete širom Ukrajine.

Guverner Lavova Maksim Kozjicki rekao da su izvršena četiri napada, tri na skladišta koja nije koristila vojska i jedan na automehaničarsku radnju. U drugom najvećem gradu, Harkovu, najmanje tri osobe stradale su u granatiranju, prenosi AP.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je u ponedjeljak da su ruske vazdušne snage izvele napad na logistički centar ukrajinske vojske blizu Lavova i uništile veliki broj stranog oružja koji je bio uskladišten u tom objektu, prenosi ruska agencija TASS. Iz Ministarstva je navedeno i da je uništen centar za popravku balističkih raketa Točka U u Dnjepru.

Vojni analitičari ocjenjuju da Rusija pojačava napade na fabrike oružja, željeznicu i drugu infrastrukturu širom Ukrajine da bi umanjila sposobnost zemlje da pruži otpor tokom velike kopnene ofanzive u Donbasu.

Iz Pentagona je saopšteno da je Rusija proteklih dana pojačala artiljerijske, kopnene borbene i druge kapacitete uoči nove ofanzive u Donbasu. Neimenovani visoki zvaničnik Pentagona rekao je da je broj borbenih jedinica, poznatih kao bataljonske taktičke grupe, u istočnoj i južnoj Ukrajini prošle nedjelje povećan sa 65 na 76.

Mada je teško predvidjeti u ovoj fazi rata, to bi moglo da doda od 50.000 do 60.000 ruskih trupa, prenosi AP.

Američki zvaničnik takođe je rekao da su četiri američka teretna aviona stigla u Evropu u nedjelju sa oružjem i drugim materijalom, što je dio pomoći od 800 miliona dolara koja je najavljena prošle nedjelje.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG