Linkovi

Nove američke sankcije Rusiji, meta - tehnološki sektor


Arhiva: Zgrada američkog sekretarijata za finansije u Vašingtonu.
Arhiva: Zgrada američkog sekretarijata za finansije u Vašingtonu.

Sjedinjene Države su uvele nove sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, usmjerene na tehnološki sektor, u pokušaju da se Moskva spriječi u izbjegavanju sankcija.

U saopštenju Sekretarijata za finansije navodi se da su sankcije uvedene 21 entitetu i 13 pojedinaca, a među kompanijama je i Mikron, najveći ruski proizvodjač i izvoznik mikroelektronike, i najveći proizvodjač čipova.

Sekretarijat za finansije je proširio i ovlaštenja za sankcije, koje sada uključuju sektore vazdušnog saobraćaja, elektronike i pomorski sektor. Odluka znači da Vašington može da uvede sankcije svakom pojedincu ili entitetu za koje je zaključeno da rade u tim sektorima.

Meta novih sankcija su i "zloćudni cyber akteri", saopštio je Sekretarijat za finansije.

"Nastavićemo da napadamo Putinovu ratnu mašineriju iz svakog ugla, dok se ovaj besmisleni rat ne završi", navela je sekretarka za finansije Dženet Jelen.

Mjere su najnoviji korak u seriji akcija koje su Moskvi uveli Vašington i saveznici od kada su ruske trupe izvršile invaziju na Ukrajinu, u najvećem napadu na jednu evropsku državu od Drugog svjetskog rata. Moskva svoj napad naziva "specijalnom operacijom."

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG