Linkovi

Rusija i Kina osudile zapadne sankcije protiv Moskve


Ministri spoljnih poslova Rusije i Kine osudili su u srijedu, kako su nazvali, nezakonite i kontraproduktivne sankcije Zapada uvedene Moskvi zbog njenog djelovanja u Ukrajini, navodi se u saopštenju ruskog ministarstva spoljnih poslova.

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji razgovarao je sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom u istočnoj kineskoj provinciji Anhui, gdje je Kina trebalo da bude domaćin dvodnevnih sastanaka o Afganistanu.

Sastanak je održan nešto više od mjesec dana nakon što je Rusija poslala desetine hiljada vojnika u Ukrajinu u, kako Rusija to naziva, "specijalnu vojnu operaciju", pokrenuvši sankcije Zapada kakve do sada nisu viđene.

Rusija traži od Kine podršku i partnerstvo jer postaje sve izolovanija od globalnih finansijskih sistema i lanaca snabdijevanja.

"Ministri su imali temeljnu razmjenu mišljenja o situaciji oko Ukrajine. Šef ruskog ministarstva spoljnih poslova obavijestio je svog kineskog kolegu o napretku specijalne vojne operacije... i dinamici pregovaračkog procesa sa kijevskim režimom", navodi se u saopštenju ruskog ministarstva spoljnih poslova.

"Stane su konstatovale kontraproduktivnu prirodu nezakonitih jednostranih sankcija koje su Rusiji uvele Sjedinjene Države i njihovi sateliti".

Ministarstvo je saopštilo da su se dva ministra složila da će Rusija i Kina nastaviti da jačaju svoje strateško partnerstvo i da govore o globalnim pitanjima "jedinstvenim glasom".

"Dogovoreno je dalje jačanje spoljnopolitičke koordinacije i proširenje saradnje na bilateralnom kolosjeku iu različitim multilateralnim formatima", saopštilo je ministarstvo.

Vang je rekao da su kineski i ruski odnosi "izdržali test međunarodnih turbulencija" i da postoji povećana njihova spremnost da razvijaju odnose koji su "otporno rasli", izvijestila je kineska televizija Feniks.

"Ne postoji granica za saradnju Kine i Rusije, nema ograničenja za naše napore da postignemo mir, zaštitimo bezbjednost i suprotstavimo se hegemoniji", rekao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova na brifingu za medije u Pekingu.

"Kinesko-ruski odnosi su nesvrstani, nekonfrontacijski i nisu usmjereni ni na jednu treću stranu", rekao je portparol.

Lavrov, koji je u ponedeljak rekao da su odnosi Rusije sa Kinom na najčvršćem nivou ikada, stigao je ranije u Kinu na razgovore čiji je domaćin Vang, a koji će uključiti predstavnike vladajućih talibana u Afganistanu, kao i Pakistana, Irana, Tadžikistana, Turkmenistana i Uzbekistana.

Afganistan trpi ekonomsku i humanitarnu krizu pogoršanu prekidom finansijske pomoći nakon talibanskog preuzimanja vlasti kada su trupe predvođene SAD napustile u avgustu.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG