Linkovi

Nobelova nagrada za ekonomiju 2018: sprega tehnologije, ideja, klimatskih promjena i makroekonomskog rasta


William D. Nordhaus i Paul M. Romer
William D. Nordhaus i Paul M. Romer

STOCKHOLM – Komitet za dodjelu Nobelove nagrade za ekonomiju odlučio je ravnomjerno podijeliti nagradu između Williama Nordhausa i Paula Romera za dizajniranje metoda koje bi mogle pomoći u održivom rastu globalne ekonomije i dobrobiti svjetske populacije te za napore u integriranju tehnoloških inovacija u makroekonomske analize.

Naime, William Nordhaus, rođen 1941. godine, američki je ekonomista, profesor sa Univerziteta Yale, čiji je rad posvećen odnosu klimatskih promjena i ekonomije. Razvio je DICE (Dynamic Integrated Climate-Economy model) i RICE (Regional Integrated Climate-Economy model) modele koji integriraju ovaj odnos ekonomije, upotrebe energije, nauke o klimatskim promjenama, znanja o ciklusu kruženja ugljika u prirodi i omogućavaju vaganje između cijene i koristi preduzimanja mjera u cilju smanjenja emisija ugljikovog dioksida i usporavanja klimatskih promjena.

Paul Romer, rođen 1955. je također američki ekonomista. U periodu 2016. – 2018. bio je predsjednik Svjetske banke. Demonstrirao je kako tehnološke inovacije mogu biti pokretač dugoročnog makroekonomskog rasta. Naime, pokazao je da mali godišnji ekonomski rast, akumuliran dekadama, donosi velike transformacije u životima ljudi. Također, pokazao je kako ideje rađaju nove ideje te kako ekonomske odluke i uslovi na tržištu određuju stvaranje novih tehnologija.

Radovi Nordhausa i Romera predstavljaju metodološki doprinos uvidu u uzroke i posljedice tehnoloških inovacija i klimatskih promjena. Već danas se radi na razvoju novih načina dobivanja energije, od efikasnije i raširenije upotrebe obnovljivih izvora do rada na razvoju fuzionih reaktora i optimiziranju tzv. „vještačke fotosinteze“, procesa u kojem se od ugljikovog dioksida iz atmosfere mogu dobijati goriva.

Objavljivanje imena ovogodišnjih dobitnika Nobelove nagrade za ekonomiju se odvijalo u sjeni izvještaja UN da imamo svega 12 godina da limitiramo posljedice klimatskih katastrofa.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG