Linkovi

Seksualni skandal ugrozio Nobela za književnost


Zlatna medalja - Nobelova nagrada za književnost (arhivska fotografija)
Zlatna medalja - Nobelova nagrada za književnost (arhivska fotografija)

Ovo je najveći skandal oko Nobelove nagrade od kada je 1901. dodijeljena prva nagrada za književnost.

Švedska akademija koja odlučuje o Nobelovoj nagradi za književnost saopćila je kako neće objaviti nagradu ove godine, već će to uraditi iduće godine kada će nagrada biti dodijeljena za 2018. i 2019.

Razlog je optužba za seksualno zlostavljanje, u što je bio uključen suprug jedne od članica akademije. Ona je podnijela ostavku, kao i predsjednik Akademije, te još četiri člana. Ovo je najveći skandal od kada je 1901. dodijeljena prva nagrada za književnost.

U saopćenju Švedske akademije objavljenom na njenoj internet stranici stoji:

"Ova je odluka donesena s obzirom na trenutnu situacijui smanjenje povjerenja javnosti u akademiju."

Također se dodaje da se neke stvari nužno trebaju mijenjati, uključujući pitanje statuta, sukoba interesa i upravljanje informacijama.

Neki članovi Akademije su tvrdili da bi se nagrada trebala dodijeliti radi zaštite tradicije, no drugi smatraju da institucija nije u stanju predstaviti nagradu.

Kampanja #MeToo, koja je ukazala na problem seksualnog zlostavljanja na globalnoj razini, odigrala je zasigurno važnu ulogu u odluci Švedske akademije.

Podjele unutar Akademije izbile su na vidjelo prošlog novembra kada je 18 žena za seksualno zlostavljanje optužilo francuskog fotografa Jeana-Clauda Arnaulta, koji je vodio kulturni projekt koji se financirao sredstvima Švedske akademije.

Nekoliko navodnih incidenata se dogodilo u objektima koji su u vlasništvu Akademije. Sam Arnault poriče tvrdnje.

Njegova supruga, pjesnikinja i spisateljica Katarina Frostenson podnijela je ostavku, a uslijedila je ostavka stalne tajnice Sare Danius i još nekoliko članova.

Sada Akademija ima samo11 članova, od kojih je jedna članica, književnica Kerstin Ekman, neaktivna od 1989. godine, kada je akademija odbila osuditi fetvu izdanu protiv Salmana Rushdija zbog njegovih Sotonskih stihova.

Prema statutu, potrebno je najmanje 12 članova za bilo kakvu odluku, pa i onu o novim članovima. Tehnički, svi se članovi imenuju doživotno u Švedsku akademiju i ne mogu podnijeti ostavku, ali mogu odbiti da sudjeluju u njenom radu. Kralj Carl Gustaf XVI koji se nalazi na čelu Akademije je kazao da će promijeniti pravila kako bi pojedinci i službeno mogli podnijeti ostavku.

Akademija je također objavila da je "rad na izboru laureata u uznapredovaloj fazi, i da će on nastaviti, kao i obično u idućim mjesecima, te da će se uključiti veći broj aktivnih članova kako bi se povratio ugled radu Akademije, prije objavljivanja imena slijedećg dobitnika Nobelove nagrade za književnost".

Dvije nagrade za književnost biće objavljene iduće godine, dakle za 2018. i za 2019.

No, nije ovo i prvi slučaj da se nagrada dodjeluje istovremeno kada i nagrada za iduću godinu. Američkom dramatičaru Eugenu O'Neillu, koji je bio dobitnik1936, nagrada je dodijeljena kada i ona za1937.

Ipak ovo je najveći skandal od početka dodjeljivanja nagrade za književnosti 1901. Tokom Drugog svjetskog rata nagrada za književnost nije dodjeljivana, a 1935. članovi Akademije su smatrali da tu nagradu nitko nije zaslužio.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG