Linkovi

Nobelova nagrada za mir: sloboda izražavanja kao temelj demokratije


Dodijeljena Nobelova nagrada za mir.
Dodijeljena Nobelova nagrada za mir.

Norveški Odbor za Nobelovu nagradu za mir odlučio je dodijeliti ovu nagradu 2021. Mariji Ressi i Dmitriju Muratovu za njihove napore da zaštite slobodu izražavanja, što je preduslov za demokratiju i trajni mir.

Norveški Nobelov odbor uvjeren je da su sloboda izražavanja i sloboda informacija ključni preduslovi za demokratiju i zaštitu od rata i sukoba. Dobitnici nagrade za mir 2021. predstavljaju sve novinare koji se zalažu za ovaj ideal u svijetu u kojem se demokratija i sloboda tiska suočavaju sa sve nepovoljnijim uvjetima.

Maria Ressa koristi slobodu izražavanja kako bi razotkrila zloupotrebu moći, upotrebu nasilja i rastući autoritarizam u svojoj rodnoj zemlji, na Filipinima. 2012. suosnivačica je Rapplera, kompanije za digitalne medije za istraživačko novinarstvo, na čijem je čelu i dalje. Kao novinarka i izvršna direktorica Rapplera, Ressa se pokazala kao neustrašivi branitelj slobode izražavanja. Rappler je kritičku pozornost usmjerila na kontroverznu, ubojitu kampanju režima Dutertea protiv droga. Broj smrtnih slučajeva toliko je velik da kampanja podsjeća na rat koji se vodi protiv vlastitog stanovništva zemlje. Gospođa Ressa i Rappler također su dokumentirali kako se društveni mediji koriste za širenje lažnih vijesti, uznemiravanje protivnika i manipuliranje javnim diskursom.

Dmitrij Andrejevič Muratov decenijama je branio slobodu govora u Rusiji pod sve izazovnijim uslovima. 1993. bio je jedan od osnivača nezavisnih novina Novaja gazeta. Od 1995. bio je glavni urednik novina. Novaja Gazeta danas je najnezavisniji list u Rusiji, s temeljno kritičkim stavom prema moći. Novinarstvo i profesionalni integritet u novinama učinili su ga važnim izvorom informacija o cenzuriranim aspektima ruskog društva koje rijetko spominju drugi mediji. Od početka rada 1993. godine, Novaja Gazeta objavljivala je kritičke članke na teme koje se kreću od korupcije, policijskog nasilja, nezakonitih hapšenja, izbornih prijevara i „tvornica trolova" do uporabe ruskih vojnih snaga unutar i izvan Rusije.

Besplatno, nezavisno i činjenično novinarstvo služi za zaštitu od zloupotrebe moći, laži i ratne propagande. Norveški Nobelov odbor uvjeren je da sloboda izražavanja i sloboda informacija pomažu osigurati informisanu javnost.

Bez slobode izražavanja i slobode medija, bit će teško uspješno promicati bratstvo među narodima, razoružanje i bolji svjetski poredak koji će uspjeti u našem vremenu. Ovogodišnja dodjela Nobelove nagrade za mir čvrsto je usidrena u odredbama oporuke Alfreda Nobela“, naglašava se iz Odbora.

Postoji ironija u tome da danas imamo više medija i više informacija nego što je ikada bilo na svijetu. U isto vrijeme vidimo zloupotrebu i manipulacije slobodom medija i javnim diskursom, poput fake news, čime se bavila Maria Ressa. Ona je veoma kritična prema upotrebi Facebooka u manipulaciji javnom debatom. Sloboda izražavanja je puna paradoksa i prenošenje fake news i informacija koje su propaganda i neistinite također predstavlja povredu slobode izražavanja. Sva sloboda izražavanja ima svoja ograničenja“, odgovorila je na upit novinara i širenje lažnih vijesti Berit Reiss-Andersen, predsjednica Odbora za dodjelu Nobelove nagrade za mir.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG