Linkovi

Nobelova nagrada za fiziku 2021: fizika kompleksnih sistema i klimatskih promjena


Dodjela Nobelove nagrade za fiziku
Dodjela Nobelove nagrade za fiziku

Komitet za dodjelu Nobelove nagrade za fiziku je odlučio ove godine nagradu dodijeliti „za revolucionarni doprinos našem razumijevanju složenih fizičkih sistema”, Syukuro Manabeu i Klausu Hasselmannu „za fizičko modeliranje Zemljine klime, kvantificiranje varijabilnosti i pouzdano predviđanje globalnog zatopljenja”, a drugu polovicu Giorgiu Parisiju „za otkrivanje međudjelovanja poremećaja i fluktuacija u fizičkim sistemima od atomske do planetarne ljestvice”.

Tri laureata dijele ovogodišnju Nobelovu nagradu za fiziku za proučavanje haotičnih i naizgled slučajnih pojava. Syukuro Manabe i Klaus Hasselmann postavili su temelj našeg znanja o Zemljinoj klimi i kako čovječanstvo na nju utječe. Giorgio Parisi nagrađen je za svoj revolucionarni doprinos teoriji neuređenih materijala i slučajnih procesa.

Danas, jedna od dvije top teme, pored pandemije, jesu i klimatske promjene. Međutim, razumijevanje načina na koji se događaju ove promjene je kompleksno, jer i male stvari dovode do poremećaja.

Syukuro Manabe pokazao je kako povećana razina ugljendioksida u atmosferi dovodi do povišenih temperatura na površini Zemlje. Šezdesetih godina prošlog stoljeća vodio je razvoj fizičkih modela klime na Zemlji i bio je prva osoba koja je istražila interakciju između ravnoteže zračenja i okomitog transporta zračnih masa. Njegovi su radovi postavili temelje za razvoj sadašnjih klimatskih modela.

Desetak godina kasnije, Klaus Hasselmann stvorio je model koji povezuje vrijeme i klimu, odgovarajući na pitanje zašto klimatski modeli mogu biti pouzdani uprkos promjenjivim i haotičnim vremenskim uslovima. Također je razvio metode za identificiranje specifičnih signala koje prirodni fenomeni i ljudske aktivnosti ostavljaju na klimi. Njegovim metodama dokazano je da je povećana temperatura u atmosferi posljedica ljudske emisije ugljendioksida.

Oko 1980. Giorgio Parisi otkrio je skrivene uzorke u neurednim složenim materijalima. Njegova su otkrića jedan od najvažnijih doprinosa teoriji složenih sistema jer omogućuju razumijevanje i opisivanje različitih i naizgled sasvim slučajnih pojava, ne samo u fizici nego i u drugim, vrlo različitim područjima, poput matematike, biologije i umjetne inteligencije te mašinskog učenja.

Otkrića koja su priznata ove godine pokazuju da naše znanje o klimi počiva na čvrstim naučnim temeljima, temeljenim na rigoroznoj analizi opažanja. Ovogodišnji laureati doprinijeli su tome da steknemo dublji uvid u svojstva i evoluciju složenih fizičkih sustava”, kaže Thors Hans Hansson, predsjednik Nobelovog odbora za fiziku.

Ovogodišnje Nobelove nagrade za fiziku zapečatile su da postoji naučni konsenzus oko toga da ljudska aktivnost i antropogene emisije ugljendioksida izazivaju promjene u klimi koje osjećamo na sopstevenoj koži, odnosno da je naučna zaednica složna i jasna po tom pitanju. Dezinformacije koje dolaze iz pseudonaučnih izvora kako „naučna zajednica nije složna po ovom pitanju”, kako „klimatske promjene nisu stvarne” ili „kako nisu izazvane ljudskim djelovanje” nisu u skladu s naučnim pogledom na ovaj problem.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG