Linkovi

Nobelova nagrada za književnost: Abdulrazak Gurnah


Nobelovu nagrada za književnost dobio je Abdulrazak Gurnah
Nobelovu nagrada za književnost dobio je Abdulrazak Gurnah

Nobelova nagrada za književnost za 2021. dodijeliće se romanopiscu Abdulrazaku Gurnah „za beskompromisan i saosjećajan prodor u učinke kolonijalizma i sudbinu izbjeglice u provaliji između kultura i kontinenata".

Gurnah je rođen 1948. godine i odrastao je na ostrvu Zanzibar u Indijskom oceanu, ali je kao izbjeglica stigao u Englesku krajem 1960 -ih. Objavio je deset romana i niz kratkih priča u kojima se provlači tema izbjeglištva.

Od 1980. do 1982. Gurnah je predavao na univerzitetu Bayero Kano u Nigeriji. Zatim se preselio na Uiverzitet u Kentu, gdje je doktorirao 1982. Sada je profesor i direktor tamošnjih postdiplomskih studija na Odsjeku za engleski jezik. Njegov glavni akademski interes je postkolonijalizam i diskursi povezani s kolonijalizmom, posebno oni koji se odnose na Afriku, Karibe i Indiju.

Njegov roman „Raj" iz 1994. godine, priča je o dječaku koji je odrastao u Tanzaniji početkom 20.vijeka, a osvojio je Bookerovu nagradu i označio njegov proboj kao značajnog pisca romana. Još neki od njegovih romana su „Uz more“, „Posljednji poklon“ i „Dezerterstvo“.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG