Linkovi

Njemačke trupe polovinom augusta stižu u BiH u okviru EUFOR-a


EUFOR (Fotografija preuzeta sa Facebook naloga EUFOR-a)
EUFOR (Fotografija preuzeta sa Facebook naloga EUFOR-a)

Njemačka vlada odluku o slanju trupa u okvire mirovne misije Europske unije u Bosni i Hercegovini donijela je 15. juna 2022. godine.

Ovo je prvi put u deset godina da je Njemačka povukla ovakav potez, usred povećane zabrinutosti zbog nestabilnosti u vezi s ruskom invazijom u Ukrajini i mogućnosti prelijevanja na Zapadni Balkan.

Ova odluka označava povratak snagama u BiH koje je Njemačka napustila krajem 2012.

Novo osoblje EUFOR-a će osigurati dodatne kapacitete u štabu EUFOR-a i za EUFOR-ovu mrežu kuća za timove za vezu i posmatranje (LOT) koje se nalaze na nepristrasnoj osnovi širom zemlje, poručili su iz EUFOR-a.

LOT kuće su EUFOR-ova veza s lokalnim zajednicama i lokalnim vlastima.

Ovo osoblje EUFOR LOT-a živi u svojim lokalnim zajednicama i omogućava EUFOR-u da održi pozitivne i važne odnose na lokalnom i regionalnom nivou.

LOT kuće također pružaju priliku građanima BiH da održe kontakt s EUFOR-om, omogućavajući direktan dijalog između.

"Ovo raspoređivanje je daljnja demonstracija opredijeljenosti EU za stabilnu, prosperitetnu i evropsku budućnost za sve građane BiH", poručili su.

Samo nekoliko dana nakon ruske invazije na Ukrajinu, EU je odlučila skoro udvostručiti veličinu svojih mirovnih snaga EUFOR-a na 1.100 sa 600 vojnika slanjem rezervi kako bi spriječila potencijalnu nestabilnost.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG