Linkovi

Berlin šalje trupe u BiH deceniju poslije povlačenja


ARHIVA - Pripadnik misije EU u Bosni i Hercegovini na ceremoniji predaje komande (Foto: REUTERS/Dado Ruvic)
ARHIVA - Pripadnik misije EU u Bosni i Hercegovini na ceremoniji predaje komande (Foto: REUTERS/Dado Ruvic)

Njemačka će rasporediti trupe u okviru mirovne misije EU u Bosni i Hercegovini prvi put za deceniju, odlučio je u petak njemački parlament, dok raste zabrinutost u pogledu moguće nestabilnosti koje bi posljedice rata u Ukrajini izazvale u regionu Zapadnog Balkana, prenosi agencija Reuters.

BiH je stotinama kilometara udaljena od borbi, ali se suočava sa sve agresivnijim separatističkim pokretom bosanskih Srba za koji analitičari kažu da u najmanju ruku ima prešutnu podršku Moksve, ocjenjuje Reuters.

Samo nekoliko dana nakon ruske invazije na Ukrajinu, Evropska unija odlučila je da gotovo udvostruči broj pripadnika EUFOR-a sa 600 na 1.100, slanjem rezervnih snaga da spriječe potencijalnu nestabilnost.

Berlin će poslati 50 vojnika, što označava povratak evropskim snagama u BIH iz kojih se Njemačka povukla 2012. godine.

Pojedini vojnici biće dio posmatračkih i timova za vezu, dok će drugi biti u sjedištu EUFOR-a u Sarajevu.

NATO i visoki zvaničnici Evropske unije upozorili su da bi nestabilnost, izazvana ratom u Ukrajini, mogla da se proširi na Zapadni Balkan.

Tekući mandat EUFOR-a ističe u novembru, a o jednogodišnjem produženju bi trebalo da odluči Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

Međutim, sve više se strahuje da bi Moskva mogla da vetom spriječi sporazum o tom pitanju.

EUFOR je 2004. godine zamijenio mirovne trupe NATO-a u Bosni i Hercegovini, da bi stabilizovao zemlju poslije rata 1990-tih, u kojem je poginulo 100.000 ljudi, podsjeća Reuters.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG