Linkovi

Američki general-pukovnik u posjeti BiH: Važna je saradnja Oružanih snaga BiH i Vojske SAD-a


Generalpukovnik John Stephen Kolasheski i zamjenik ministra odbrane BiH Mijo Krešić
Generalpukovnik John Stephen Kolasheski i zamjenik ministra odbrane BiH Mijo Krešić

General-pukovnik John Stephen Kolasheski, komandant V korpusa Vojske Sjedinjenih Američkih Država, boravi u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini.

General-pukovnik John Stephen Kolasheski, komandant V korpusa Vojske Sjedinjenih Američkih Država, boravi u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini.

On se u četvrtak, zajedno s delegacijom koju je predvodila zamjenica šefa misije Ambasade SAD-a u BiH Deborah Mennuti, sastao sa zamjenikom ministra odbrane Bosne i Hercegovine za politiku i planove Mijom Krešićem.

General Kolasheski je istaknuo kako su SAD posvećene Europi, a posebno zemljama Zapadnog Balkana.

“Smatram da je Bosna i Hercegovina mnogo napredovala od kraja rata, a da je za nastavak ključna modernizacija i napredak Oružanih snaga BiH. Zbog toga su svi programi školovanja, donacije i obuke, koje realizira Vojska SAD-a zajedno s OS BiH, veoma važni, kako zbog stjecanja iskustva, tako i zbog obostranog prenošenja znanja“, rekao je Kolasheski.

Iz Ambasade SAD-a su saopćili kako se posjeta generala Kolasheskog nadovezuje na uspješno obavljene Bilateralne odbrambene konsultacije od 13. i 14. jula 2022.

“Ovakve posjete dodatno demonstriraju snažnu posvećenost SAD-a sigurnosti Bosne i Hercegovine. Sjedinjene Američke Države podržavaju OS BiH u njihovom nastavku modernizacije i raduju se nastavku bliske suradnje s ključnim partnerom u regiji”, saopćeno je iz Američke ambasade.

Zamjenik Krešić naveo je kako su SAD dokazani prijatelj Bosne i Hercegovine, te da je saradnja ministarstava odbrane dviju zemalja na veoma zavidnom nivou. Također, Krešić se zahvalio za sve što SAD čine za MO i OS BiH, posebno u programima saradnje kroz mnogobrojne programe školovanja, obuke te kroz vrijedne donacije sredstava i opreme koje znatno doprinose jačanju operativnosti Oružanih snaga BiH.

Osvrnuo se i na trenutnu ukrajinsku krizu koja predstavlja izazov bez presedana za europsku sigurnost.

“Ovakav složen međunarodni kontekst za MO BiH je dodatno izazovan, ali u takvim okolnostima MO i OS BiH ostaju posvećeni ispunjenju svoje zakonske uloge i, uz velike poteškoće, istrajni u izvršenju svoje misije i zadataka, gdje je ‘strateško partnerstvo sa SAD-om od nemjerljive važnosti“, istaknuo je Krešić.

Delegacija SAD-a svoju posjetu je nastavila posjetom Zajedničkom štabu OS BiH, gdje se sastala s načelnikom Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnikom Senadom Mašovićem.

General Kolasheski je razgovarao s komandanticom NATO štaba u Sarajevu, brigadnom generalicom Pamelom McGaha, o potpori NATO-a reformi odbrane OS BiH.

U sjedištu EUFOR-a u Sarajevu, ugostio ga je zapovjednik EUFOR-a, generalni zapovjednik Anton Wessely. Razgovarali su o predanosti EUFOR-a trajnoj stabilnosti Bosne i Hercegovine.

“Poput NATO-a i EUFOR-a, Sjedinjene Američke Države predane su stabilnosti i sigurnosti Bosne i Hercegovine. Pozdravljamo dolazak zapovjednika V korpusa generala pukovnika Johna Kolasheskog u Sarajevo, kako bi surađivao s višim čelnicima u Ministarstvu odbrane BiH i Zajedničkom štabu”, navodi se u objavi Američke ambasade na Twitteru.

XS
SM
MD
LG