Linkovi

Biden i Sholz o ratu u Ukrajini iza zatvorenih vrata


Američki i njemački lider na samitu u Garmiš Partenkirhenu, leto 2022.
Američki i njemački lider na samitu u Garmiš Partenkirhenu, leto 2022.

Njemački kancelar Olaf Šolc posjećuje u petak Bijelu kuću gdje se sastaje sa predsjednikom SAD Joe Bidenom, u trenutku kada dvije države sve glasnije govore o strahovima da bi Kina mogla da se umiješa u rat u Ukrajini tako što će isporučiti oružje Rusiji.

VAŠINGTON - Kina je glavni njemački trgovinski partner, a evropske nacije su generalno bile opreznije od SAD u zauzimanju strožeg odnosa prema Pekingu. Međutim, postoje naznake da će se to promijeniti.

U govoru u njemačkom parlamentu u četvrtak, Šolc je pozvao Kinu da „iskoristi svoj uticaj u Moskvi da izvrši pritisak na povlačenje ruskih trupa i da ne isporučuje oružje agresorskoj Rusiji“.

SAD i Njemačka su blisko sarađivale na snabdijevanju Ukrajine vojnom i humanitarnom pomoći. Ali, bilo je i trvenja oko pitanja kao što je obezbjeđivanje tenkova, a Washington je povremeno bivao frustriran zbog oklijevanja Berlina.

Održavanje stalnog dotoka oružja u Kijev biće od ključnog značaja u drugoj godini rata, za obje strane koje planiraju proljetne ofanzive.

Posjeta iza zatvorenih vrata

Šolc je posljednji put posjetio Bijelu kuću prije nešto više od godinu dana, neposredno prije nego što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu.

Vrlo mali dio sastanka u petak biće otvoren za javnost, a nakon toga se ne očekuju nikakva saopštenja.

Za razliku od formalnih državnih posjeta, kao kada je francuski predsjednik Emanuel Macron došao u Washington prošle godine, neće biti pompe i ceremonije.

Šolcovom putovanju će nedostajati uobičajena konferencija za medije.

Portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost Džon Kirbi je to opisao kao „pravu radnu posjetu".

Umjesto da ih stalno prate savjetnici, rekli su zvaničnici, Biden i Sholz će vjerovatno biti jedini ljudi u prostoriji veći dio vremena. Zvaničnici su govorili pod uslovom anonimnosti zbog povjerljive prirode razgovora.

Na pitanje AP-a o okolnostima njegove posjete, Šolc je rekao da on i Bajden „žele da razgovaraju direktno jedan sa drugim".

„Važno je da tako bliski prijatelji mogu stalno da razgovaraju o svim ovim pitanjima“.

Džejk Saliven, Bidenov savjetnik za nacionalnu bezbjednost, nagovijestio je izvjesne tenzije između dvije zemlje.

On je rekao da je Biden prvobitno odlučio da ne šalje tenkove Abrahams u Ukrajinu, vjerujući da oni neće odmah biti korisni ukrajinskim snagama. Međutim, rekao je Saliven, Njemačka je rekla da neće slati svoje tenkove Leopard „sve dok predsjednik takođe ne pristane da pošalje Abrahams“. Prema Salivenovim riječima, Biden je onda odlučio da pošalje američke tenkove u Ukrajinu.

Šolcova vlada je negirala da je postojao takav zahtjev.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG