Linkovi

Njemački kancelar ide u Peking u naporu da uravnoteži trgovinu i geopolitičke probleme


Njemački kancelar Olaf Scholz dolazi na zajedničku konferenciju za novinare s kineskim premijerom (nije na slici) 20. juna 2023. u kancelariji u Berlinu.
Njemački kancelar Olaf Scholz dolazi na zajedničku konferenciju za novinare s kineskim premijerom (nije na slici) 20. juna 2023. u kancelariji u Berlinu.

Njemački kancelar Olaf Scholz započeće trodnevnu posjetu Kini u subotu, s ciljem da udvostruči duboke ekonomske veze Njemačke s Kinom usred rastućih trgovinskih tenzija između Pekinga i Evropske unije.

Na svom prvom putu u Kinu otkako je njegova vlada objavila svoju prvu kinesku strategiju u julu, naglašavajući potrebu za smanjenjem ekonomske zavisnosti od Kine, Scholz će biti u pratnji rukovodilaca velikih njemačkih kompanija, kao što su Siemens, Volkswagen i Bayer, i tri ministra.

Neki analitičari kažu da će bilateralni ekonomski odnosi biti glavni fokus Scholzovog putovanja.

"On će pokušati da se fokusira na pozitivne stvari u njemačko-kineskim odnosima i pokušat će potaknuti više partnerstva i saradnje u kritičnim područjima relevantnim za ključne njemačke industrije", rekao je Max Zenglein, glavni ekonomista na Mercator institutu za kineske studije u Berlinu, za Glas Amerike u video intervjuu.

Posjeta dolazi jer neke ključne njemačke industrije vide pad prihoda u Kini. Prema podacima automobilske industrije koje je u srijedu objavio Reuters, nekoliko njemačkih proizvođača premium automobila zabilježilo je značajan pad prodaje u Kini u prvom kvartalu godine, pri čemu su Mercedes-Benz i Porsche pokazali dvocifreni pad prodaje u Kini.

Osim toga, nedavni izvještaj istraživačke firme Rhodium Group sa sjedištem u New Yorku otkrio je da se njemačka automobilska industrija suočava sa oštrom kineskom konkurencijom, pri čemu je tržišni udio njemačkih kompanija u Kini pao za 4% od 2018.

"Gubici su uglavnom proizašli za velikog proizvođača Volkswagen, koji je prodao manje automobila u Kini 2023. nego 2013.", navodi se u izvještaju, dodajući da je tržišni udio Volkswagenovog kineskog poduhvata pao na najnižu tačku u posljednjih deset godina, iako je ukupno tržište putničkih vozila u Kini poraslo je za 5,6%.

Umjesto da preispita svoj pristup kineskom tržištu, Rhodium Group je otkrila da su neke od ovih kompanija reinvestirale profit koji su ostvarile u Kini u toj zemlji "u želji da ostanu konkurentne".

Zenglein je rekao da će se Scholz vjerovatno fokusirati na pomaganje nekim njemačkim kompanijama koje se u velikoj mjeri oslanjaju na Kinu da održe svoje ekonomske interese u zemlji tokom njegove posjete.

Scholz će možda osetiti potrebu da „signalizira korporativnom sektoru da je voljan da pruži odgovarajuće političko bočenje za njihove ekonomske interese“, rekao je on za Glas Amerike.

Drugi stručnjaci kažu da se neke njemačke kompanije bore da se prilagode promjenama koje se dešavaju na kineskom tržištu jer su postale previše zavisne od pogodnosti koje tržište nudi.

U vrijeme kada je njemačka ekonomija suočena s pritiskom s više frontova, uključujući potrebu zemlje da podrži Ukrajinu i spore ekonomske rezultate, njemačka vlada će pokušati održati bliske ekonomske i trgovinske odnose s Kinom u kratkom roku kako bi njemački proizvodi može nastaviti s prodajom na kineskom tržištu”, rekao je Zhang Junhua, viši saradnik na Evropskom institutu za azijske studije u Briselu.

Međutim, rekao je da misli da će ovi napori biti u suprotnosti s pozivom njemačke vlade kompanijama da smanje ekonomsku ovisnost o Kini.

"Budući da je njemačka ekonomska uspješnost i dalje spora, vlada mora popustiti pod pritiskom poslovnog sektora i napraviti kompromise u izvršavanju kineske strategije, koja podstiče njemačke kompanije da odustanu od rizika od Kine", rekao je Zhang za Glas Amerike telefonom.

Nemačke kompanije 'plivaju protiv međunarodnog trenda'

U međuvremenu, EU je pokrenula niz antisubvencijskih istraga protiv zelenih energetskih proizvoda uvezenih iz Kine, uključujući električna vozila i vjetroturbine.

Komesarka EU Margrethe Vestager rekla je da je bloku potreban sistematičniji pristup u vođenju istraga. "Moramo to učiniti prije nego što bude prekasno, [i] ne možemo si priuštiti da vidimo šta se dešava na solarnim panelima da se ponovo dešava na električnim vozilima, sa vjetrom ili osnovnim čipovima", rekla je ona u utorak, govoreći o dominaciji Kine u Evropi tržište solarnih panela.

Kao odgovor, kinesko ministarstvo trgovine saopštilo je u četvrtak da se odlučno protivi istragama EU, nazivajući ih "protekcionističkim činom koji šteti jednakim uslovima u ime fer konkurencije".

"Kina će pomno pratiti kasnija kretanja evropske strane i zadržava pravo da preduzme sve potrebne mjere", navodi se u saopštenju ministarstva.

Dok je Scholzov glavni ekonomski savjetnik Joerg Kukies rekao da Berlin podržava istragu EU protiv kineskih električnih vozila na think tank događaju u Berlinu prošlog septembra, Scholz je rekao njemačkom poslovnom nedjeljniku Wirtschaftswoche u intervjuu istog mjeseca da "nije uvjeren" u potreba da EU uvede carine na kineska električna vozila.

"Naš ekonomski model ne bi trebao biti zasnovan niti se oslanjati na protekcionizam - već na atraktivnost naših proizvoda", rekao je Scholz u intervjuu.

Po Zengleinovom mišljenju, rastuće investicije nekih njemačkih kompanija u Kini „plivaju protiv međunarodnog trenda. „Trend je vođen kapitalno intenzivnim sektorima poput automobilske i hemijske industrije“, rekao je Zenglein. Prema izvještaju Rhodium Group, veliki njemački proizvođači automobila kao što su Volkswagen i njemačka kemijska grupa BASF nastavljaju povećavati svoja ulaganja u Kini.

Rusija, industrije zelene energije

Dok će bilateralni ekonomski odnosi dominirati dnevnim redom putovanja, Zenglein i Zhang su rekli da misle da će Scholz i dalje pokušati izraziti zabrinutost Njemačke zbog bliskog partnerstva Kine s Rusijom i njihovu nelagodu zbog kineskih prevelikih kapaciteta u industriji zelene energije.

"Zabrinutost Njemačke oko kineskog partnerstva s Rusijom bit će glavni element diskusije jer Šolc ima čvrsto mišljenje o tome", rekao je Zhang za Glas Amerike. “Ali budući da Njemačka nema efikasne mjere za pritisak na Peking, Scholzovo upozorenje neće imati mnogo utjecaja na to kako Kina ocjenjuje svoje partnerstvo s Rusijom.

Po Zengleinovom mišljenju, Scholz će pokušati brzo da "prevlada" zabrinutost oko geopolitičkih rizika. "Pokušaće da se ne zaokuplja previše negativnim aspektima bilateralnih odnosa koji bi mogli biti kontraproduktivni za pozitivna kretanja u bilateralnim ekonomskim odnosima", rekao je on.

XS
SM
MD
LG