Linkovi

Kineske sankcije za dvije američke odbrambene kompanije zbog prodaje oružja Tajvanu


Dron MQ9 Predator prikazan je na Berlinskom avio sajmu ILA u Berlinu, Njemačka, 30. maja 2016. Kina je 11. aprila 2024. objavila sankcije protiv dvije američke odbrambene kompanije zbog, kako kaže, njihove podrške prodaji oružja Tajvanu.
Dron MQ9 Predator prikazan je na Berlinskom avio sajmu ILA u Berlinu, Njemačka, 30. maja 2016. Kina je 11. aprila 2024. objavila sankcije protiv dvije američke odbrambene kompanije zbog, kako kaže, njihove podrške prodaji oružja Tajvanu.

Kina je objavila rijetke sankcije protiv dvije američke odbrambene kompanije zbog, kako je rekla, njihove podrške prodaji oružja Tajvanu, samoupravnoj ostrvskoj demokratiji za koju Peking tvrdi da je teritorija Kine koja će biti vraćena silom ako bude potrebno.

Ovom najavom zamrzavaju se imovina General Atomics Aeronautical Systems i General Dynamics Land Systems u Kini. Takođe zabranjuje menadžmentu kompanija ulazak u zemlju.

Dokumentacija pokazuje da General Dynamics upravlja sa šest Gulfstream i mlaznih avijacijskih operacija u Kini, koje se i dalje u velikoj mjeri oslanjaju na stranu tehnologiju aeronautike čak i dok pokušava izgraditi vlastito prisustvo na terenu.

Kompanija pomaže u izradi tenka Abrams koji je kupio Tajvan kako bi zamijenio zastarjeli oklop namijenjen odvraćanju ili odupiranju invaziji iz Kine.

General Atomics proizvodi dronove Predator i Reaper koje koristi američka vojska. Kineske vlasti nisu ulazile u detalje o navodnoj umiješanosti kompanije u isporuku oružja Tajvanu.

Peking je dugo prijetio takvim sankcijama, ali ih je rijetko izdavao jer se njegova ekonomija povlačila od pandemije COVID-19, visoke nezaposlenosti i oštrog pada stranih investicija.

"Nastavak američke prodaje oružja kineskom regionu Tajvan ozbiljno krši princip jedne Kine i odredbe tri zajednička saopštenja Kine i SAD, miješa se u kineske unutrašnje stvari i podriva suverenitet i teritorijalni integritet Kine", saopštilo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova. izjava. Inzistira da kopno i ostrvo na koje su nacionalističke snage Čang Kaj Šeka pobjegle usred građanskog rata 1949. ostaju dio jedne kineske nacije.

Sankcije su uvedene na osnovu nedavno usvojenog Zakona Narodne Republike Kine o suzbijanju stranih sankcija u Pekingu.

Subjekti u potpunom vlasništvu General Dynamicsa registrirani su u Hong Kongu, južnom kineskom poluautonomnom gradu nad kojim Peking stalno povećava svoju političku i ekonomsku kontrolu do te mjere da se ne suočava sa glasnim protivljenjem i da je vidio kako su njegovi kritičari ućutkani, zatvoreni ili prisiljeni na egzil.

Uprkos njihovom nedostatku formalnih diplomatskih veza - što je ustupak koji je Washington napravio Pekingu kada su uspostavili odnose 1979. - SAD su i dalje najvažniji izvor diplomatske podrške Tajvana i dobavljač vojnog hardvera od borbenih aviona do sistema protivvazdušne odbrane.

Tajvan također ulaže velika sredstva u vlastitu odbrambenu industriju, proizvodeći sofisticirane projektile i podmornice.

Kina je imala 14 ratnih aviona i šest mornaričkih brodova koji su djelovali oko Tajvana u srijedu i četvrtak, a šest aviona je prešlo u tajvansku identifikacijsku zonu protuzračne odbrane - taktika za testiranje odbrane Tajvana, iscrpljivanje njegovih sposobnosti i zastrašivanje stanovništva.

Do sada je to imalo malo efekta, jer se velika većina od 23 miliona stanovnika ostrva protivi političkom ujedinjenju s Kinom.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG