Linkovi

Nacionalna obavještajna služba SAD: Nizak rizik od izbijanja nasilja na Balkanu


Ured direktora za nacionalne obavještajne poslove (Office of the Director of National Intelligence - DNI) Sjedinjenih Amerićkih Država predstavio je 29. januara 2019. pred Senatskim odborom za obavještajna pitanja izvještaj o prognozama za ovu godinu.

U dijelu koji se dotiče sigurnosne situacije u Evropi, kao tri problematična pitanja navode se regija Zapadnog Balkana, Turska te izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije.

Etničke napetosti na Balkanu

“Gotovo sigurno će i dalje ostati neki nizak rizik od izbijanja nasilja na Zapadnom Balkanu i mogućnost otvorenog vojnog sukoba tokom 2019. godine. Rusija će nastojati iskoristiti etničke napetosti i visoku razinu korupcije kako bi spriječila sposobnost zemalja iz ove regije da se kreće naprijed prema članstvu u Evropskoj uniji i NATO-u”, navodi se u izvještaju koji je predstavio direktor DNI-ja Daniel R. Coats.

Daniel R. Coats
Daniel R. Coats

Što se tiče Turske, u izvještaju se navodi da “regionalne ambicije te zemlje, nepovjerenje prema Sjedinjenim Državama, rastući autoritarizam turskih čelnika kompliciraju bilateralne odnose i čine Ankaru spremnijom da osporava američke regionalne ciljeve”.

“Turska će i dalje smatrati Kurdistansku radničku partiju (PKK) egzistencijalnom prijetnjom uključujući i Jedinice narodne zaštite (YPG) u Siriji, kao i pokret Fethulaga Gulena (USPER), bivšeg saveznika vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP) za kojeg tursko čelništvo tvrdi da je odgovoran za neuspjeli pokušaj državnog udara 2016. godine”, navodi se u izvještaju.

Dalje se navodi da će izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a zakazan za 29. marta, izbori za Evropski parlament krajem maja i promjena u rukovodstvu EU institucija ograničiti sposobnost EU-a i nacionalnih lidera da se suoče s rastućim ruskim i kineskim naporima da izazovu podjelu između zemalja članica kao i između tih zemalja i Sjedinjenih Država.

“Ako se izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a odvija prema planu, to bi značilo uklanjanje jednog od ključnih glasova za snažniju politiku sankcija prema Rusiji i politiku liberalnog tržišta, kao i jednog od najjačih vanjskopolitičkih i sigurnosnih aktera. Rusija i Kina će vjerojatno pojačati svoje napore na izgradnji utjecaja u Evropi na račun američkih interesa, ostvariti korist iz ekonomskih krhkosti nekih zemalja, transatlantskih nesuglasica i vjerojatno će se pokazati jačanje stranaka koje su protiv establišmenta na izborima za Evropski parlament krajem maja 2019. Neke države članice odobravaju ublažavanje sankcija prema Rusiji i vjerojatno će se oduprijeti naporima za jačanjem provjere njenih ulaganja”, navodi se u izvještaju.

IDIL i dalje kontrolira hiljade boraca

“Tzv. Islamska država (IDIL) još uvijek kontrolira hiljade boraca u Iraku i Siriji”, naveo je direktor DNI-ja Daniel R. Coats u izvještaju koji je podnio američkom Kongresu koji je posvećen prijetnjama kojima mogu biti izložene Sjedinjene Države. Navodi se da ova skupina, koja je na listama organizacija koje SAD i UN smatraju terorističkim, “ima osam ogranaka, desetak mreža i hiljade pristalica rasutih širom svijeta, unatoč znatnim gubicima teritorija i neutralizaciji čelnih ljudi”.

“IDIL će vjerojatno nastaviti napade na vanjske ciljeve iz Iraka i Sirije protiv regionalnih i zapadnih protivnika, uključujući i SAD”, naglašava se u izvještaju DNI-ja.

Što se tiče Iraka, u izvještaju se navodi da u toj zemlji sve više jača razočaranost te da temeljni politički i ekonomski faktori koji su olakšali uspon IDIL-a i dalje postoje te da iračke šijitske paravojne formacije pokušavaju dodatno učvrstiti svoju ulogu što znači i veću prijetnju prema američkom osoblju u toj zemlji.

Tamošnja vlada će se, navodi se u izvještaju, suočavati s visokom razinom društvenog nezadovoljstva, slabosti institucija i dubokim podjelama kao i protestima zbog loših usluga, velike nezaposlenosti i političke korupcije. Navodi se i da je Svjetska banka troškove obnove nakon kampanje protiv IDIL-a procijenila na 88 milijardi dolara.

“IDIL je i dalje teroristička i pobunjenička prijetnja i nastojat će iskoristiti sunitsko nezadovoljstvo vlastima u Bagdadu i društvenu nestabilnost kako bi se na kraju od iračkih sigurnosnih snaga vratio teritorij u Iraku. IDIL izvršava napade u Iraku i Siriji kako bi potkopao temelje za stabilizaciju i osvetio se svojim neprijateljima, iskorištavajući sektaške napetosti u obje zemlje. IDIL vjerojatno shvaća da kontroliranje novog teritorija u bližoj budućnosti nije moguće. Procjenjujemo da će IDIL nastojati iskoristiti nepravdu koju osjećaju suniti, društvenu nestabilnost i razvučenost sigurnosnih snaga kako bi u nekom dugoročnom razdoblju vratio teritorij u Iraku i Siriji ”, ističe se u izvještaju.

Što se tiče Sirije, u izvještaju DNI-ja se navodi da sirijski režim konsolidira kontrolu, ali da će se u toj zemlji nastaviti nasilje. Očekuje se da će se fokusirati na zauzimanje područja koja kontroliraju pobunjenici i na uspostavu kontrole u istočnoj Siriji kao i na jačanje diplomatskih veza tokom 2019. tražeći način da izbjegne sukob s Izraelom i Turskom, dok će Rusija i Iran tražiti način da učvrste utjecaj u Siriji.

Američki DNI procjenjuje da se režim Bašara al-Asada vjerojatno neće fokusirati na čišćenje zabačenih područja od IDIL-a koja nisu prijetnja ključnoj vojnoj, ekonomskoj i transportnoj infrastrukturi.

Za Libiju se predviđa da će ostati nestabilna i tokom 2019. godine, sa slabim izgledima za pomirenje između suprotstavljenih frakcija i postojećom prijetnjom od IDIL-a. Što se tiče ove terorističke organizacije, u izvještaju se navodi da su njene sposobnosti u toj zemlji smanjene, ali da je i dalje u stanju izvesti napade na lokalne ili zapadne ciljeve u Libiji, a moguće i drugdje u regiji.

Navodi se i da će se Nigerija kao najveća ekonomija s najvećim brojem stanovnika u Africi vjerojatno suočiti sa spornim predsjedničkim izborima tokom februara 2019., ali i stalnim napadima terorističkih organizacija Boko Haram i IDIL u Zapadnoj Africi.

Američki Ured direktora za nacionalne obavještajne poslove navodi i da Al-Kaida i njezini visoki čelnici jačaju globalnu zapovjednu strukturu i nastavljaju poticati napade na Zapadu, uključujući SAD što odražava trajne napore ove mreže da nastavi ili inspirira napade na Zapadu.

“Podružnice Al-Kaide u istočnoj i sjevernoj Africi, Sahelu i Jemenu i dalje su najveće i najsposobnije terorističke skupine u tim regijama, a neki su proširili svoja područja utjecaja”, navodi se u izvještaju. Posebna pažnja u izvještaju posvećena je i “domaćem nasilnom ekstremizmu” za kojeg se navodi da će “vjerojatno predstavljati najakutniju sunitsku prijetnju SAD-u te će aktivnosti domaćih nasilnih ekstremista gotovo sigurno imati društvene učinke nerazmjerne broju žrtava i šteti koju prouzrokuje”.

“Dobro integrirana muslimanska populacija u SAD-u, fragmentiranost domaćeg nasilnog ekstremizma i visoka razina budnosti osigurava da SAD ostane općenito nepovoljno okruženje za njih u usporedbi s drugim zemljama. Izolirana priroda pojedinaca koji su se samoradikalizirali, međutim, predstavlja stalan izazov agencijama za provođenje zakona da ih identificira prije nego što se izvedu čin nasilja. Unatoč tome što je IDIL izgubio teritorije u Iraku i Siriji, dosadašnje akcije i propaganda IDIL-a vjerojatno će potaknuti buduće napade domaćih nasilnih ekstremista, slično kao trajnom utjecaju pokojnih ideologa Al-Kaide, osobito ako IDIL zadrži važnost među globalnim džihadističkim pokretima i nastavi promicati svoju nasilnu poruku putem društvenih i mainstream medija”, navodi se u izvještaju Ured direktora za nacionalne obavještajne poslove.

Rusija i Kina najveća prijetnja

U izvještaju se navodi da Rusija i Kina predstavljaju najveću prijetnju SAD-u kad se govori o špijunaži i kibernetičkim napadima te su dvije zemlje povezanije nego što su to bile desetljećima.

“Kina, Rusija, Iran i Sjeverna Koreja sve češće koriste kibernetičke operacije kako bi ugrozile i ljude i uređaje, krađom informacija, utjecanjem na naše građane ili narušavanjem kritične infrastrukture”, naglašava se u izvještaju.

U izvještaju se navodi da će se ruski društveni mediji i dalje fokusirati na jačanje društvenih i rasnih napetosti, potkopavanje povjerenja u vlasti i kritiziranje političara za koje se smatra da su protiv Rusije.

Također se procjenjuje da se američki protivnici vjerojatno već sad pokušavaju uplesti u američke izbore 2020. godine, jačaju svoje sposobnosti i dodaju nove taktike.

Navodi se i da je malo vjerojatno da će se Sjeverna Koreja odreći svoje nuklearne moći, unatoč posljednjim naporima koji su ukazivali na takve akcije.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG