Linkovi

Njemačka ekonomija stagnira zbog pandemije


Angela Merkel
Angela Merkel

Njemačka ekonomija bi mogla da stagnira ili čak padne u četvrtom tromjesečju 2020. zbog mjera koje vlada u Berlinu i druge zemlje poduzimaju kako bi suzbile novi talas pandemije izazvane korona virusom, saopštila je u ponedjeljak, 16. novembra Bundesbank, prenosi Reuters.

Njemačka je uvela ograničenja uglavnom ugostiteljskom i sektoru kateringa, odlučivši se za mekši pristup nego neke susjedne zemlje, ali je i dalje pogađa slabija potražnja iz inostranstva.

"Privredne aktivnosti u cjelini mogle bi stagnirati ili se čak smanjiti, nakon vrlo snažnog rasta u ljeto", procjenjuje Bundesbank u mjesečnom izvještaju o ekonomskim trendovima u posljednja tri mjeseca 2020.

Napominju ipak kako je malo vjerojatno da će pad biti nizak kao proljetos, dodajući i da je napredak u razvoju vakcine protiv COVID-19 potaknuo nadu da će se pronaći ravnoteža između obuzdavanja virusa i održavanja ekonomskih aktivnosti.

Kancelarka Angela Merkel i premijeri njemačkih saveznih zemalja sastat će se tokom dana 16. novembra kako bi produžili ograničenja koja su trebala da traju do kraja novembra, navodi Reuters.

XS
SM
MD
LG