Linkovi

Njemačka: Novi soj korona virusa prisutan od novembra


An electronic board reminds people to wear the mandatory face masks in a shopping street in Dortmund, Germany, Monday, Nov. 23, 2020.
An electronic board reminds people to wear the mandatory face masks in a shopping street in Dortmund, Germany, Monday, Nov. 23, 2020.

Novi soj korona virusa prisutan je na sjeveru Njemačke od novembra kada je otkriven kod jednog pacijenta, saopštile su zdravstvene vlasti te zemlje.

Naučnici su "uspjeli da izdvoje varijantu virusa B1.1.7. kod osobe zaražene u novembru ove godine", preciziralo je ministarstvo zdravlja Donje Saksonije u saopštenju dostavljenom medijskoj agenciji AFP.

Ta varijanta je "odgovorna za veliki dio otkrivenih zaraza na jugu Engleske", dodaje ministarstvo.

Pacijent zaražen krajem novembra, koji je bio "veoma star" i imao druge patologije, "u međuvremenu je preminuo", dodaje se u saopštenju, ali se ne navodi tačan uzrok smrti.

Supruga tog muškarca razbolila se od istog soja korona virusa, ali je izliječena. Njihova kćerka boravila je u Velikoj Britaniji "sredinom novembra" i tamo se "po svoj prilici zarazila", dodaju zvaničnici.

Timovi Medicinske škole u Hannoveru uspjeli su da identifikuju soj nakon "sekvenciranja" genoma, a te rezultate je potvrdio berlinski tim virusologa Christiana Drostena iz bolnice Charite.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG