Linkovi

Njemačka produžila zatvaranje do 31. januara i pooštrava mjere


Werner Boestfleisch, 86, receives the first of two injections with a dose of the Pfizer-BioNTech COVID-19 vaccine from doctor Conny Mauruschat at the Metropolis-Halle vaccination center
Werner Boestfleisch, 86, receives the first of two injections with a dose of the Pfizer-BioNTech COVID-19 vaccine from doctor Conny Mauruschat at the Metropolis-Halle vaccination center

Njemačka vlada saopćila je u utorak da produžava zatvaranje za tri sedmice do 31. januara, pooštravajući ograničenja socijalnih kontakata i ograničava kretanje građana u najteže pogođenim regijama, prenosi AP.

Kancelarka Angela Merkel rekla je da je "apsolutno potrebno" zadržati ograničenja, posebno u svjetlu zaraznije varijante virusa koja se pojavila u Engleskoj.

"Moramo doći do tačke u kojoj možemo ponovo pratiti lanac zaraze", rekla je Merkelova nakon duge videokonferencije sa 16 njemačkih guvernera. "U suprotnom, vratit ćemo se u zatvaranje nakon kratkog opuštanja."

Dodala je da će biti pooštrena ograničenja socijalnih kontakata. Ljudima će biti dozvoljeno da viđaju samo jednu osobu izvan vlastitog domaćinstva.

Novim potezom vlasti širom Njemačke omogućit će ljudima u područjima s više od 200 novih infekcija na 100.000 stanovnika tokom sedam dana da putuju samo 15 kilometara od svog rodnog grada, osim ako nemaju dobar razlog da idu dalje.

"Konkretno, jednodnevni izleti nisu dobar razlog", rekla je Merkel. Ukazala je na niz nedavnih incidenata u kojima su izletnici koji se nadaju skijanju ili sankanju preplavili zimovališta, iako su liftovi i drugi objekti zatvoreni.

Merkelova i guverneri planiraju razmotriti ove mjere 25. januara.

Njemačka je uvela nacionalni djelimični "lockdown" 2. novembra, zatvarajući restorane, barove, objekte za zabavu i sport. To nije uspjelo smanjiti broj infekcija, a trenutna blokada - koja je takođe zatvorila trgovine koje nisu neophodne i škole - stupila je na snagu 16. decembra. Prvobitno je trebala trajati do 10. januara.

Vlasti kažu da prijavljeni brojevi novozaraženih nisu realni zbog manjeg broja testova i odloženog izvještavanja tokom božićnih i novogodišnjih praznika. Državni centar za kontrolu bolesti kaže da očekuje pouzdanu sliku onoga što se događa tek od 17. januara, rekla je kancelarka.

U utorak je stopa zaraze iznosila 1,34,7 na 100.000 u cijeloj zemlji, a vlastima su prijavljena još 944 smrtna slučaja za 24 sata, što je jedan od najvećih dnevnih brojeva smrtnih slučajeva do sada.

Merkelova je rekla da je pojava nove varijante virusa u Engleskoj "jedan razlog više" za zadržavanje ograničenja. Nekoliko slučajeva nove varijante otkriveno je u Njemačkoj.

Njemačka je do utorka vakcinisala skoro 317.000 ljudi, nešto više od sedam dana od početka kampanje.

XS
SM
MD
LG