Linkovi

Njemački ministar Kosovu i Srbiji: Prekrajanje granica neće riješiti nijedan problem


Njemački ministar za Evropu Michael Roth
Njemački ministar za Evropu Michael Roth

Njemački državni ministar za Evropu Michael Roth upozorio je u ponedjeljak Kosovo i Srbiju da prekranjanje granica neće riješiti nijedan problem i da je budućnost regiona multietnička, multireligijska i multikulturalna.

„Dragi prijatelji na Kosovu i u Srbiji, prekrajanje granica neće riješiti nijedan problem. Takav potez bi otvorio Pandorinu kutiju međusobnih optužbi na etničkoj osnovi. Budućnost Zapadnog Balkana je multietnička, multireligijska i multikulturalna. Ujedinjeni u različitostima, to je Evropa”, naveo je Roth na društvenoj mreži Twitter.

Promjeni granice Srbije i Kosova u više navrata se avgustu usprotivila i njemačka kancelarka Angela Merkel koja je rekla da Berlin podržava sve razgovore koji vode ka normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, ali da "teritorijalni integritet ima bitnu težinu".

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG