Linkovi

MOGHERINI: EU neće podržati etničke države. Dogovor Srbije i Kosova mora biti u skladu sa međunarodnim pravom


Federica Mogherini
Federica Mogherini

“Dogovor koji će biti postignut kao rezultat zajedničkog sporazuma, imaće našu podršku, ali pod uslovom da je to u skladu sa međunarodnim pravom i pravnim načelima EU.

Znate dobro, da je istorija EU zasnovana na prevazilaženju i spriječavanju bilo kakve ideje o etnički čistim državama. Nadam se da će ovo uvjeriti sve one koji postaju nervozni oko ideja koje se pojavljuju okolo”, izjavila je Federica Mogherini nakon sastanka.

Upitana da li konačni dogovor između Srbije I Kosova treba da podrazumjeva I priznanje kosovske nezavisnosti od strane zvaničnog Beograda, šefica evropske diplomatije je istakla da legalno obaavezujući sporazum bi trebao da “riješi sva otvorena pitanja”.

Ministri inostranih poslova Njemačke i Finske su, uoči sastanka u Beču, upozorili da bi izmjena granice između Srbije i Kosova podstakla etničke tenzije.

"Smatramo da razgovori o razmjeni teritorije između Kosova i Srbije ne doprinose postizanju cilja. To će otvoriti mnogo starih rana među stanovništvom i zato smo skeptični", rekao je nemački šef diplomatije Hajko Mas.

Ministar spoljnih poslova Luksembruga Žan Aselborn rekao je da strahuje od "veoma negativnih posljedica", dok je njegov finski kolega Timo Soini ocijenio je da bi razmjena teritorija mogla da bude riskantna i da bi trebalo biti oprezan da se ne izazovu novi problemi.

Britanija je takođe upozorila da bi ta ideja mogla da bude destabilizujuća, dok je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao da je Beograd posvećen postizanju kompromisnog rješenja sa Prištinom, ali je rano govoriti kada će to biti i da li će doći do takvog rješenja jer, kako je istakao, nije siguran da i druga strana to želi.

XS
SM
MD
LG