Linkovi

Ron DeSantis odustao od predsjedničke utrke, podržava Trumpa


Arhivska fotografija, Ron DeSantis (lijevo) i Donald Trump
Arhivska fotografija, Ron DeSantis (lijevo) i Donald Trump

Guverner Floride Ron DeSantis prekinuo je svoju republikansku predsjedničku kampanju u nedjelju neposredno prije predizbora u New Hampshireu. On je podržao Donalda Trumpa, okončavši kandidaturu za Bijelu kuću koja nije ispunila očekivanja da će on izaći kao ozbiljan protivnik Trumpu.

„Jasno mi je da većina republikanskih birača na primarnim izborima želi Donaldu Trampu dati još jednu šansu“, rekao je on u videu objavljenom na X. Predizbori u državi New Hampshire održavaju se u utorak.

DeSantis je ismijao bivšu ambasadorku UN-a Nikki Haley, koja mu je dugo bila najbliža rivalka za drugo mjesto u primarnoj trci, rekavši da se republikanci "ne mogu vratiti staroj republikanskoj gardi od prošlih godina, prepakiranoj u obliu zagrijanog korporativizma koji Nikki Haley predstavlja".

Ambiciozni guverner velike države ušao je u predsjedničko takmičenje 2024. sa velikim prednostima, a prve ankete su pokazale da je DeSantis bio u jakoj poziciji da se suprostavi Trumpu. On i njegovi saveznici stekli su političko bogatstvo veće od 100 miliona dolara, a mogao se pohvaliti i značajnim zakonodavnim dosijeom o pitanjima važnim za mnoge konzervativce, kao što su abortus i poučavanje o rasnim i rodnim pitanjima u školama.

Takve prednosti nisu preživjele realnost predsjedničke politike 2024. Od najave koju su mučile tehničke greške, stalnih potresa do njegovog osoblja i strategije kampanje, DeSantis se borio da pronađe svoje uporište u predizborima. Izgubio je klubove u Ajov za 30 procentnih poena od Trampa, za koje se obećao da će pobijediti -

A sada je DeSantisova politička budućnost dovedena u pitanje nakon što je suspendovao svoju predsjedničku kandidaturu nakon samo jednog glasanja na predizborima. Ovaj 45-godišnjak je ograničen na mandat guvernera Floride.

Očekivalo se da će DeSantis biti ozbiljan Trumpov izazivač. Priznajući prijetnju, Trump je opako krenuo na guvernera Floride u mjesecima koji su prethodili DeSantisovoj najavi i nastavio ga napadati tokom kampanje, na društvenim mrežama i u plaćenom oglašavanju u mjesecima koji su uslijedili.

Ipak, mnogi DeSantisovi problemi su možda bili njegovi postupci.

Republikanski predsjednički kandidat i guverner Floride Ron DeSantis razgovara sa pristalicama tokom večernje zabave, 15. januara 2024. u West Des Moinesu, Iowa.
Republikanski predsjednički kandidat i guverner Floride Ron DeSantis razgovara sa pristalicama tokom večernje zabave, 15. januara 2024. u West Des Moinesu, Iowa.

Potaknut svojim dominantnim reizborom na Floridi 2022., DeSantis je zaobišao tradiciju najavljujući svoju predsjedničku kampanju na X, u razgovoru na društvenoj mreži s izvršnim direktorom Elonom Muskom. Stranica je više puta zatajila tokom razgovora, što je činilo gotovo nemogućim čuti njegove uvodne riječi kao predsjedničkog kandidata.

U narednim sedmicama i mjesecima, DeSantis se borio da se poveže sa biračima na ličnom nivou pod nemilosrdnim jarkim svjetlima predsjedničke pozornice.

Iznervirao je neke republikanske zvaničnike iz New Hampshirea u inauguracijskoj posjeti odbijanjem da odgovori na pitanja birača, kao što je tradicija u državi. A kasnije su i neugodne interakcije sa biračima u drugim državama uhvaćene kamerom.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG