Linkovi

Netanyahu: Bit će ofanziva na Rafah sa ili bez sporazuma o prekidu vatre i oslobađanju talaca


Rafah nakon izraelskog zračnog napada, 29. april 2024.
Rafah nakon izraelskog zračnog napada, 29. april 2024.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u utorak da će izvesti vojnu operaciju u gradu Rafahu na jugu Gaze bez obzira na to postoji li sporazum s Hamasom o prekidu vatre i oslobađanju talaca koji se drže u Gazi.

„Ideja da ćemo zaustaviti rat prije nego što ostvarimo sve njegove ciljeve ne dolazi u obzir. Ući ćemo u Rafah i tamo ćemo eliminirati Hamasove bataljone - sa dogovorom ili bez dogovora, kako bismo ostvarili potpunu pobjedu”, rekao je Netanyahuov ured na sastanku sa porodicama talaca.

Netanyahu je rekao da je neophodno da izraelske snage uđu u Rafah kako bi u potpunosti porazili Hamas, koji je u oktobru izveo napad na Izrael u kojem je ubijeno 1.200 ljudi.

Hamas je također uzeo oko 250 talaca tokom napada, a vjeruje se da ih još uvijek drži oko 100, zajedno sa 30 ili više talaca koji su ubijeni ili na neki drugi način umrli u narednim mjesecima.

Više od polovine stanovništva Gaze nalazi se u Rafi, koja se nalazi duž granice između Gaze i Egipta.

Mnogi Palestinci su pobjegli u Rafah kako bi izbjegli izraelske napade, a Ujedinjene nacije su upozorile na potencijalnu humanitarnu katastrofu ako Izrael provede veliku kopnenu ofanzivu u gradu.

Neke informacije dolaze od agencija AP, AFP i Reuters.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG