Linkovi

Biden sarađuje s Egiptom i Katarom u vezi prekida vatre između Izraela i Hamasa


Palestinci žale za rodbinom ubijenom u izraelskom bombardovanju, u bolnici al-Najjar u Rafahu u južnom pojasu Gaze, 29. aprila 2024.
Palestinci žale za rodbinom ubijenom u izraelskom bombardovanju, u bolnici al-Najjar u Rafahu u južnom pojasu Gaze, 29. aprila 2024.

Bijela kuća je u ponedjeljak saopćila da je američki predsjednik Joe Biden obećao da će raditi s Egiptom i Katarom kako bi osigurao provedbu predloženog primirja između Izraela i Hamasa.

U telefonskim razgovorima s egipatskim predsjednikom Abdelom Fattahom el-Sisijem i katarskim emirom šeikom Tamimom bin Hamadom Al Thanijem, Biden je pozvao lidere da učine sve što mogu kako bi podstakli oslobađanje talaca koje Hamas još uvijek drži u Gazi.

U saopćenju Bijele kuće je puštanje talaca opisano kao "jedina prepreka trenutnom prekidu vatre i pomoći za narod Gaze".

Sjedinjene Države, Egipat i Katar bili su uključeni u višemjesečne pregovore usmjerene na zaustavljanje borbi.

Prijedlog koji se sada razmatra uključuje prekid vatre u trajanju od oko šest sedmica, oslobađanje talaca koje drži Hamas, oslobađanje palestinskih zarobljenika koje drži Izrael i povećanje humanitarne pomoći palestinskim civilima u Gazi.

Zvaničnici Hamasa sastali su se u ponedjeljak u Kairu s predstavnicima Egipta i Katara kako bi razgovarali o prijedlogu.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG