Linkovi

Blinken se sastaje sa zvaničnicima Jordana u sklopu pritiska za postizanje primirja između Izraela i Hamasa


Ministar vanjskih poslova Saudijske Arabije princ Faisal bin Farhan prima američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena u Sekretarijatu Zaljevskog vijeća za saradnju (GCC) u Rijadu 29. aprila 2024. godine.
Ministar vanjskih poslova Saudijske Arabije princ Faisal bin Farhan prima američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena u Sekretarijatu Zaljevskog vijeća za saradnju (GCC) u Rijadu 29. aprila 2024. godine.

Američki državni sekretar Antony Blinken trebalo bi da se sastane u utorak sa jordanskim zvaničnicima i humanitarnim koordinatorom UN za Gazu usred nastojanja da se zaključi sporazum o prekidu vatre između Izraela i Hamasa, a preko potrebna pomoć dopremi u Pojas Gaze.

Blinken bi trebalo da se odvojeno sastane u Amanu sa jordanskim ministrom spoljnih poslova Ajmanom Safadijem i kraljem Adbulahom Drugim, prije svog sastanka sa višim koordinatorom za humanitarnu pomoć i rekonstrukciju Ujedinjenih nacija za Gazu Sigridom Kagom.

Blinken je u ponedjeljak tokom boravka u Saudijskoj Arabiji rekao da se nada da će Hamas prihvatiti, kako je rekao, "izuzetno velikodušnu" ponudu Izraela za prekid vatre u Gazi u zamjenu za oslobađanje talaca.

"U ovom trenutku, jedina stvar koja stoji između naroda Gaze i prekida vatre je Hamas", rekao je Blinken u Rijadu.

"Oni moraju da odluče — i moraju brzo da odluče", rekao je Blinken o militantima kojima je Izrael objavio rat nakon što je u njihovom napadu na Izrael 7. oktobra ubijen o 1.200 ljudi i zarobljeno oko 250 talaca. "Nadam se da će donijeti ispravnu odluku".

"Možemo imati fundamentalnu promjenu u dinamici", rekao je Blinken.

Delegacija Hamasa učestvovala je u pregovorima u ponedjeljak u Egiptu, koji sa Katarom pokušava da posreduje u sporazumu koji bi zaustavio izraelsku ofanzivu i omogućio oslobađanje talaca.

U izraelskoj kontraofanzivi u Gazi ubijeno je više od 34.000 ljudi, prema podacima Ministarstva zdravlja koje vodi Hamas, dok Izrael tvrdi da taj broj obuhvata i nekoliko hiljada boraca Hamasa.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG