Linkovi

Navalni prebačen u zatvorsku bolnicu zbog pogoršanog zdravlja


Aleksej Navalni na sudskom ročištu, Moskva, 21. februar 2021.
Aleksej Navalni na sudskom ročištu, Moskva, 21. februar 2021.

Ruska zatvorska služba kaže da će opozicioni političar Aleksej Navalni biti prebačen u zatvorsku bolnicu zbog zabrinutosti da mu se zdravstveno stanje naglo pogoršavalo kada je ušao u 20. dan štrajka glađu.

"Trenutno je zdravstveno stanje Alekseja Navalnog zadovoljavajuće; svakog dana ga pregleda ljekar opšte prakse. Uz pristanak pacijenta, propisana mu je vitaminska terapija", navodi se u izjavi ispostave Federalne kaznene službe (FSIN) u Vladimirskoj regiji 19. aprila, prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Neposredno prije dana vikenda (17-18. april), Navalnijev lični doktor i još trojica ljekara, među kojima je bio i kardiolog, založili su se za pristup 44-godišnjaku u pismu FSIN-u, rekavši da bi svakog trenutka mogao pretrpjeti srčani udar.

Kira Jarmiš, glasnogovornica Navalnija, upozorila je tokom vikenda da bi kritičar Kremlja - koji je nekoliko mjeseci ranije teško obolio nakon napada otrova hemijskim nervnim agensom - mogao umrijeti u roku od "dana" ako se uskoro nešto ne preduzme.

Situacija u vezi Navalnija dodaje ulje na vatru ionako ozbiljnoj napetosti na relaciji Rusije sa Zapadom. Savjetnik predsjednika Joea Bidena za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je 18. aprila da je američka vlada poručila Rusiji "da će biti posljedica" ako Navalni umre u zatvoru.

Očekuje se da će ministri vanjskih poslova Evropske unije (EU) o slučaju Navalnija razgovarati 19. aprila.

Josep Borrell, glavni diplomata EU, upozorio je uoči sastanka da će EU smatrati Moskvu odgovornom za zdravlje kritičara Kremlja.

"Mi stavljamo ruske vlasti odgovornim za zdravstvenu situaciju gospodina Navalnija", rekao je Borrell.

Navalni je uhapšen u januaru po dolasku iz Njemačke, gdje je liječen nakon što je u avgustu 2020. godine otrovan u Sibiru - evropske laboratorije definisale su supstancu kao nervni agens novičok. Optužio je ruskog predsjednika Vladimira Putina da je naredio trovanje, što Kremlj negira.

Moskovski sud u februaru je preinačio uslovnu kaznu od nešto iše od tri godine pod optužbom koju Navalni i njegove pristalice nazivaju politički motivisanim u kaznu zatvora, rekavši da je prekršio uslove prvobitne kazne odlazeći iz Rusije u Njemačku.

Sud je smanjio vrijeme koje Navalni mora provesti u zatvoru na nešto više od dvije i po godine zbog vremena već odsluženog u pritvoru.

Saradnici Navalnija su 18. aprila pozvali na organizovanje masovnih protesta 21. aprila širom zemlje prije nego što je Navalnijevo stanje postane "nepopravljivo".

Rano 19. aprila Vladimir Milov, bliski saradnik Navalnija, objavio je da je napustio zemlju kako ne bi bio uhapšen.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG