Linkovi

'Božji pogled': Tajni nadzorni letovi pomno prate Rusiju i Ukrajinu


Letovi nadgledanja rata Rusije i Ukrajine
Letovi nadgledanja rata Rusije i Ukrajine

Dole, daleko, Ukrajina, bori se za svoj opstanak. Gledano odavde odozgo, u kokpitu osmatračkog aviona francuskog vazduhoplovstva koji leti iznad susedne Rumunije, pejzaži pokriveni snegom izgledaju varljivo mirno.

Mrtvi iz ruskog rata , razbijeni ukrajinski gradovi i pokvarena ratišta, nisu vidljivi golim okom kroz oblake.

Ali francuski vojni tehničari koji se voze u avionu, prateći ekrane na kojima se prikazuje riječ "tajna" u stanju mirovanja, imaju daleko prodorniji pogled. Sa moćnim radarom koji se okreće šest puta svake minute na trupu, prepun opreme za nadzor, avion može uočiti lansiranje projektila, bombardovanje iz zraka i druge vojne aktivnosti u sukobu .

Kako se bliži druga godišnjica ruske invazije na Ukrajinu 24. februara 2022., Associated Press je dobio rijedak i ekskluzivan pristup džinovskom avionu za upozorenje i kontrolu, ili AWACS. Sa 26 vojnih lica i novinarom AP-a, letio je u 10-satnoj izviđačkoj misiji od centralne Francuske do rumunskog vazdušnog prostora i nazad, gledajući elektronskim očima preko južne Ukrajine i Crnog mora do Krima koji je okupirala Rusija i dalje.

Kružeći na auto-pilotu na 34.000 stopa (10 kilometara), avion s ponosnim pijetlom naslikanim na repu hranio je obavještajnim podacima u realnom vremenu komandante na zemlji.

Njegova misija za NATO na istočnom krilu vojnog saveza od 31 zemlje takođe je, u stvari, povukla liniju koja se ne prelazi na evropskom nebu .

Neprekidno prisustvo aviona visoko iznad istočne Rumunije — koje takođe vide i ruske snage — je signaliziralo koliko intenzivno NATO posmatra svoje granice i Rusiju, spreman ako je potrebno da deluje ako ruska agresija zaprijeti da se proširi izvan Ukrajine.

Unutar aviona AWACS
Unutar aviona AWACS

NATO ŠTIT, DIO HISTORIJE ZRAKOPLOVSTVA

Redovni nadzorni letovi, zajedno sa patrolama lovaca, zemaljskim radarima, raketnim baterijama i drugim hardverom koji je na raspolaganju NATO-u, čine ono što je komandant francuske AWACS eskadrile opisao kao "štit" protiv svakog potencijalnog prelivanja.

„Krajnji cilj je, naravno, bez sukoba i odvraćanja“, rekao je komandant, potpukovnik po imenu Richard. Zbog zabrinutosti za francusku bezbjednost, AP je uspio da identifikuje njega i drugo vojno osoblje samo prema njihovim činovima i imenima.

"Moramo pokazati da imamo štit, pokazati ostalim zemljama da je NATO kolektivna odbrana", nastavio je. „Imamo mogućnost da otkrijemo svuda. I nismo ovdje zbog sukoba. Ovdje smo da pokažemo da smo prisutni i spremni.”

Četiri francuska AWACS-a spadaju među razne letjelice za nadzor, uključujući bespilotne letjelice, koje prikupljaju obavještajne podatke za NATO i njegove zemlje članice. Potpukovnik Richard je rekao da francuski AWACS tipa E-3F vidi stotine kilometara sa svojim prepoznatljivim crno-bijelim krovnim radarskim kupolama, iako nije precizan.

E-3 su modificirani Boeing 707. 707 je prvi put poletio 1957. godine, ali je prestao komercijalno prevoziti putnike 2013. godine, tako da su E-3 također leteći primjeri iz povijesti avijacije.

“Možemo otkriti avione, možemo otkriti UAV, možemo otkriti projektile i možemo otkriti brodove. To je sigurno i precizno u Ukrajini, posebno kada smo na granici”, rekao je potpukovnik Richard.

Dok je avion lutao i skenirao, posada je otkrila udaljeni ruski AWACS iznad Azovskog mora, stotinama kilometara dalje na istočnoj strani poluostrva Krim. Ruski avion je takođe naizgled primijetio francuski AWACS: senzori duž trupa uhvatili su signale ruskog radara.

“Mi znamo da oni nas vide, oni znaju da mi vidimo njih. Recimo da je to neka vrsta dijaloga između njih i nas”, rekao je francuski kopilot major Romain.

ZAŠTITA OLIMPIJADE

NATO također ima svoju flotu od 14 AWACS-a , također E-3. Oni mogu otkriti nisko leteće ciljeve u krugu od 400 kilometara i više leteće ciljeve još 120 kilometara dalje od toga, kaže alijansa. Kaže da jedan AWACS može nadzirati područje veličine Poljske; tri mogu pokriti cijelu centralnu Evropu.

U mogućnosti da leti 12 sati bez dopunjavanja goriva, francuski AWACS nije ograničen na misije nadzora, komunikacije i kontrole vazdušnog saobraćaja za NATO. Oni očekuju da će biti raspoređeni kao dio masovne sigurnosne operacije za Olimpijske igre u Parizu, pružajući dodatni radarski nadzor sa, kako je potpukovnik Richard nazvao njihovim "pogledom iz božjeg oka".

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG