Linkovi

Procjena NATO-a: 7.000 do 15.000 ruskih vojnika poginulo u Ukrajini


Tijela poginulih ruskih vojnika između gradova Irpin i Buča u Ukrajini. (Foto: Yan Boechat/VOA)
Tijela poginulih ruskih vojnika između gradova Irpin i Buča u Ukrajini. (Foto: Yan Boechat/VOA)

NATO je u srijedu procijenio da je od sedam do 15 hiljada ruskih vojnika poginulo tokom četiri nedjelje borbi u Ukrajini, čije snage pružaju snažniji otpor nego što je Moskva očekivala.

Neimenovani visoki zvaničnik NATO-a rekao je da je procjena zasnovana na informacijama ukrajinskih zvaničnika, podataka koje je Rusija objavila - namjerno ili ne - i obavještajnih podataka prikupljenih iz otvorenih izvora, prenosi agencija AP. Zvaničnik je za medije govorio pod uslovom da ostane anoniman, u skladu sa pravilima Alijanse.

Kada je Rusija 24. februara izvršila najveću invaziju u Evropi od Drugog svjetskog rata i upozorila na nuklearnu eskalaciju ako Zapad interveniše, očekivalo se da će brzo zbaciti ukrajinsku, demokratski izabranu vladu, ocjenjuje AP.

Međutim, nakon pune četiri nedjelje rata, ruska vojna kampanja je zastala, sa nepoznatim brojem žrtava, bez kraja na vidiku, i sa ruskom ekonomijom teško pogođenom zapadnim sankcijama.

Američki predsjednik Joe Biden i ključni saveznici sastaju se u Briselu i Varšavi ove nedjelje da bi razgovarali o mogućim novim kaznenim mjerama i dodatnoj vojnoj pomoći za Ukrajinu.

Biden je uoči odlaska u Evropu, u srijedu, upozorio da postoji "stvarna prijetnja" da bi Rusija mogla da upotrijebi hemijsko oružje i dodao da će o toj opasnosti razgovarati sa drugim liderima.

Mnogi ruski ciljevi i dalje nisu ispunjeni. Kijev je pod stalnim napadima, ali nije opkoljen. Grad je u srijedu ponovo granatiran, dok se dvije strane bore za kontrolu nad više predgrađa. Gradonačelnik Vitalij Kličko saopštio je da je najmanje 264 civila ubijeno od izbijanja rata.

Kličko je rekao da je jedna osoba poginula, a dvije teže ranjene kada su granate pogodile parking jednog tržnog centra u sjevernom okrugu ukrajinske prestonice.

Na jugu, lučki grad Mariupolj je pretrpio najgore posljedice rata, poslije višednevne opsade i bombardovanja. Međutim, ukrajinske snage za sada sprječavaju njegov pad i time pokušaj Moskve da osigura kopneni most od Rusije do Krima, koji je anektirala 2014. godine.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski saopštio je da je 100.000 civila ostalo u gradu u kojem je živjelo 430.000 ljudi. Grad je razoren napadima iz vazduha, sa kopna i mora, a pokušaji da se građanima dostavi hrana i druge zalihe često nisu bili uspješni.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG