Linkovi

Najave novih carina oborile vrijednosti akcija na azijskim berzama


Trader Gregory Rowe works on the floor of the New York Stock Exchange, Tuesday, Oct. 23, 2018.
Trader Gregory Rowe works on the floor of the New York Stock Exchange, Tuesday, Oct. 23, 2018.

Vrijednost akcija na azijskim berzama je osjetno pala poslije najave američkog predsjednika Donalda Trumpa da će uvesti nove carine na kinesku robu, što je zaplašilo investitore, prenosi AP.

Šangajski kompozitni indeks pao je 4,9 odsto, a na kratko je bio i ispod pet odsto, a Hang Seng indeks u Honkongu je izgubio 3,5 odsto.

Tržišta su danas zatvorena u Japanu.

Akcije su takođe znatno pale u Tajvanu, Singapuru, Australiji i Indoneziji.

Na terminskim tržištima Dow Jones (Dau Džouns) industrijski indeks izgubio je e 1,9 odsto, i S&P 500 je takođe izgubio 1,9 odsto.

Predsjednik SAD Donald Trump izjavio je u nedjelju da će sa 10 na 25 odsto podići carine na kinesku robu vrijednu 200 milijardi dolara, jer pregovori o američko-kineskom trgovinskom sporazumu previše sporo napreduju.

Trump je ovo izjavio uoči dolaska kineske delegacije u Washington u srijedu koja treba da nastavi pregovore o carinama.

List Vol strit džornal (Wall Street Journal) piše pozivajući se na neimenovane izvore da kineska vlada razmatra da otkaže zakazane pregovore.

Kineski pregovarači i dalje se pripremaju na odlazak u SAD na pregovore uprkos novim trgovinskim pretnjama američkog predsednika Donalda Trampa, saopštilo je kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.

"Tim se priprema da otputuje na razgovore u SAD", rekao je Geng Šuang, portparol ministarstva, ali nije precizirao da li će glavni pregovoarač Liju He lično ići.

Nova runda američko-kineskih trgovinskih pregovora predviđena je da počne u srijedu u Washingtonu.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG