Linkovi

NASA-ino vozilo na Marsu iznenada zašutilo


InSight vozilo
InSight vozilo

Već nekoliko mjeseci sve je manje energije potrebne za prikupljanje podataka na Marsu u svemirskom vozilu InSight, prvenstveno zbog debelog pokrivača marsovske prašine koje se nakupilo na solarnim panelima vozila.

Kontrolori ovog vozila, u kalifornijskoj laboratoriji Jet Propulsion su znali da je kraj blizu, medjutim, NASA je izvijestila da vozilo je InSight iznenada prestalo s komunikacijom u nedjelju, 18. decembra.

"Za pretpostaviti je da je InSight najvjerovatnije prestao funkcionirati ," kazali su stručnjaci NASA-e, dodajući da je posljednja validna komunikacija sa vozilom obavljena 15. decembra , te da nije poznato šta konkretno je moglo izazvati takav iznenadan pad energije. Ipak, tim u laboratoriji u Kaliforniji će još neko vrijeme pokušavati da kontaktira InSight.

Svemirsko vozilo InSight je slijetjelo na Mars 2018 godine. Bio je to prvi uređaj koji je uspio zabilježiti potres na Crvenoj planeti. Seizmometar, proizveden u Francuskoj, je zabilježio više od 1300 potresa , uključujući i nekoliko koji su bili izazvani udarima meteroida. Najnoviji potres je InSight zabilježio početkom ove godine, tijekom kojeg se površina Marsa tresla najmanje 6 sati, saopćila je NASA.

Očitavanja seizmometra na vozilu su donekle osvijetlila tajne unutrašnjosti Marsa.

A prošle nedjelje, prije nego je prestao komunicirati, InSight je poslao podatke o još jednoj fascinantnoj pojavi na Marsu: prvi kovitlajući oblak prašine nalik jezgru tornadoa, za koji je poslao ne samo fotografije, nego i zvuk koji je kovitlac pravio – jer se dogodilo da je kovitlac prešao direktno iznad vozila dok je bio uključen mikrofon.

Medjutim, drugi najvažniji instrument na vozilu u posljednje vrijeme je izazivao samo nevolje. Kopač njemačke proizvodnje, čiji je zadatak bio da mjeri temperature u dubinama Marsove površine, nikada nije uspio kopati dublje od pola metra, iako je bio programiran za dubinu od najmanje 5 metara. Kopač je NASA proglasila nefukcionalnim gotovo prije dvije godine.

InSight je takodjer nedavno poslao svojim kontrolorima i jedan “selfie”, koji je NASA podijelila putem Twittera.

"Moja energija je izuzetno mala, I možda je ovo posljednja fotografija koji vam šaljem " napisao je tim koji se brine za Insight na Twitteru. "Ali, nemojte se brinuti za mene; moj boravak na Marsu je bio i uspješan i miran. Ukoliko mognem razgovarati sa svojim čuvarima na Zemlji, to ću i činiti, ali znam da se uskoro moram zauvijek odjaviti…Hvala vam što ste me pratili do zadnjeg trenutka…."

NASA ima još dva aktivna rovera na Marsu: Curiosity, koji je tamo još od 2012. i Perseverance, koji je na planet stigao prošle godine. .

Vozilo Perseverance trenutno stvara deponiju uzoraka. Planirano je da na površini Marsa ostavi 10 specijalnih kontejnera koji sadrže srž stijenja, a što je rezerva punim kontejnerima koji se već nalaze pohranjeni u vozilu. NASA planira neke od ovih uzoraka vratiti na zemlju tek za desetak godina, kako bi utvrdilo postoje li tragove drevnog, mikroskopskog života na Crvenoj planeti.

Vozilo ima i “ prijatelja”; to je mini helikopter po imenu Ingenuity. To malo vozilo je upravo okončalo svoj 37 po redu mali oblet oko planete, i zabilježilo time više od sat leta s mnoštvom prikupljenih fotografija i podataka.

Perseverance Rover, Next-Generation Space Robotics
Perseverance Rover, Next-Generation Space Robotics

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG