Linkovi

InSight: malo drugačija sonda za malo drugačija istraživanja Marsa


A life-size model of the spaceship Insight, NASA's first robotic lander dedicated to studying the deep interior of Mars, is shown at Jet Propulsion Laboratory in Pasadena, California, Nov. 26, 2018.
A life-size model of the spaceship Insight, NASA's first robotic lander dedicated to studying the deep interior of Mars, is shown at Jet Propulsion Laboratory in Pasadena, California, Nov. 26, 2018.

Sonda InSight sretno sletjela na Mars. Istraživaće dubinu Crvene planete.

Inženjeri u NASA-inoj Jet Propulsion Laboratory (JPL) u Pasadeni (Kalifornija) uspješno su spustili sondu InSight na Mars. Samo spuštanje je bilo veoma opasno i nekih šest i po minuta, koliko je trajao prolazak kroz atmosferu Crvene planete, bilo je krucijalno za sudbinu sonde.

Misija u brojevima

U toku tih par minuta, sonda je usporila sa 19 300 km/h na svega 8 km/h. Kako bi olakšali slijetanje, naučnici su InSight opremili padobranom i sistemom za amortizaciju udara. Ime ove sonde je akronim od Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport. InSight može konvertovati Sunčevu energiju i koristiti je za pogon. Prije nego što je sletjela na područje Marsa zvano Elysium Planitia, prešla je 484 miliona kilometara. Vrijednost misije je oko 850 miliona dolara.

Svrha misije

„Bio je ovo nevjerovatan dan za NASA“, izjavio je administrator agencije Jim Bridenstine. On je također dodao da ga je podpredsjednik Mike Pence nazvao i čestitao uspjeh.

InSight je robotizovana sonda dizajnirana da proučava unutrašnjost Marsa. Za razliku od rovera Curiosity i njegovog starijeg „brata“ Opportunity, InSight se neće kretati po Marsu, nego će biti stacionirana na jednom mjestu.

Na Marsu će InSight provesti 24 mjeseca, a u tom periodu će se vršiti čak tri eksperimenta. Naime, naučnici sada žele saznati kako je taj Mars izgrađen, od jezgre do svoje kore.

Prvi eksperiment je sastavljen od francuskog seizmometra zvanog SEIS koji će biti podignut na površini kako bi pratili Marsovu seizmološku aktivnost. Praćenjem ovih vibracija se može saznati gdje su slojevi kamenja i od čega su napravljeni.

Drugi dio opreme je njemačka “krtica”, sonda HP3, koja će iskopati rupu duboku oko 5 metara kako bi izmjerila temperaturu planete. To će pružiti sliku toga koliko je Mars još uvijek aktivan.

Treći eksperiment uključuje radijski prenos putem kojeg će se precizno odrediti obrtanje i „teturanje“ Marsa oko svoje osi. Danas naučnici nisu sigurni da li je jezgra Marsa tekuća ili čvrsta te koliko je velika. Rašireno je mišljenje da nije tekuća, ali nemamo direktnih dokaza za to. InSight će nam pružiti te informacije. Ova „teturanja“ nam mogu reći kakvo je jezgro - naime, baš kao što se rovito i tvrdo kuhano jaje različito okreću, tako se i različito okreću planete koje imaju čvrsto i tekuće jezgro.

Sonda je već poslala prvu sliku sa Marsa, objavljenu na Twitteru, na profilu misije @NASAInSight.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG