Linkovi

Predstavnici u Kongresu traže da se objavi Muellerov izvještaj


Zgrada Kongresa
Zgrada Kongresa

Predstavnici republikanaca i demokrata u američkom Kongresu pozivaju da se objavi dugo očekivani izvještaj specijalnog tužioca Roberta Muellera o vezama Trumpove kampanje i Rusije i potencijalnoj opstrukciji pravde.

Mueller je u petak popodne predao rezultate svoje dvogodišnje istrage sekretaru za pravosuđe Williamu Barru koji će odlučiti hoće li objaviti neke dijelove izvještaja ili će cijeli ostati povjerljiv.

Nije poznato šta piše u Muellerovom izvještaju, ali je u Sektretarijatu za pravosuđe potvrđeno da nema preporuke za podizanje novih optužnica.

Predsjednik Donald Trump se još nije oglasio povodom Muellerovog izvještaja, i nije poznato da li je u njega imao uvid.

Agencija AP prenosi da je Trumpov advokat Rudy Giuliani​ tražio da vidi izvještaj prije nego što bude objavljen, ali da nije dobio potvrdu da će se to i desiti.

Lider republikanaca u Senatu Mitch McConnell
Lider republikanaca u Senatu Mitch McConnell

Lider republikanaca u Senatu Mitch McConnel​l rekao je da se nada da će sekretar za pravosuđe William Barr "objaviti sve što bude moguće" i da će proces biti transparentan.

Doug Collins​, vodeći republikanac u Odboru za pravosuđe Predstavničkog doma, kaže da očekuje da Sekretarijat za pravosuđe objavi izvještaj bez odlaganja i u skladu sa zakonom.

Republikanski senator Doug Collins kaže da Muellerovi nalazi moraju biti objavljeni kako bi se okončale "spekulacije i insinuacije" o Trumpovoj administraciji.

Predsedavajuća Predstavničkog doma Nancy Pelosi
Predsedavajuća Predstavničkog doma Nancy Pelosi

Na objavljivanje izvještaja pozivaju i demokrate. Predsjedavajuća Predstavničkog doma Nancy Pelosi i lider demokrata u Senatu Chuck Schumer​ u zajedničkoj izjavi su konstatovali da "Amerikanci imaju pravo da znaju istinu".

Od sekretara za pravosuđe Williama Barra su tražili da im omogući uvid u svoje nalaze.

Demokrate koje predsjedavaju u šest odbora Predstavničkog doma uputile su zajedničko pismo Williamu Barru u kojem kažu da "sekretarijat za pravosuđe ne smije da krije Muellerove nalaze ukolko oni ukazuju na to da je Trump kršio zakone" i da "predsjednik u tom slučaju mora da odgovara".

Na objavljivanje Muellerovog izvještaja pozivaju i demokrate koje su se kandidovale za predsjednika unutar te stranke: senatorke Chuck Schumer​, Kamala Harris, Kirsten Gillibrand​ i senator Bernie Sanders.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG