Linkovi

Specijalni istražitelj Mueller predao zaključke istrage o ruskoj umiješanosti u izbore


Specijalni istražitelj Robert Mueller i predsjednik Donald Trump
Specijalni istražitelj Robert Mueller i predsjednik Donald Trump

Ono sto je večeras u Washingtonu odjeknulo kao vijest jest to da je istražitelj Robert Mueller izjavio da nema vise nikakvih optužnica ni protiv koga - sto znači da nema optužnice protiv predsjednika Donalda Trumpa.

Dugo se čekalo, ali izgleda da je čekanju došao kraj. Ipak, politička napetost, moguće i oluja, vjerovatno tek počinju.

Robert Mueller, specijalni istražitelj navoda o ruskoj umiješanosti u američke predsjedničke izbore 2016., kasno poslijepodne, u petak 22. marta, po istočno-američkom vremenu, je predao izvještaj sa zaključcima istrage, američkom ministru pravosudja Williamu Barru. Ovim je okončana opsežna i dugotrajna istraga koje je oštro podijelila Ameriku, i bacila sjenu na predsjednikovanje Donalda Trumpa.

Ministar Barr je informirao kongresne lidere pismenom porukom da je primio Muellerov izvještaj, dodajući da se “...moguće je, mogu naći vrlo skoro u poziciji da vas izvijestim o sadržaju i zaključcima istrage, možda već tijekom ovog vikenda”.

Ključno pitanje na koje Muellerova istraga treba dati odgovor jest: da li je predsjednik Trump lično, ili neko od njegovih suradnika, suradjivao tajno s Rusima u cilju smanjenja čanse tadačnjem demokratskom predsjedničkom kandidatu Hillary Clinton, da dobije izbore, prvenstveno putem obajvljivanja e mail poruka koje su ukradene od Demokratskog Nacionalnog Odbora, a koje su osramotile kampanju gospodje Clinton i pogotovo menadžera njene kampanje? Ili se pak predsjednik Trump jednostavno, ne želeći, okoristio prljavom ruskom taktikom? I - da li je predsjednik Trump pokušao onemogućiti istragu nakon što je otvorena, kako bi zaštitio sebe i svoje savjetnike i pomoćnike?

Notifikacija Ministarstva pravosuđa kojom se Kongres obaviještava da je istraga zaključena.

Da podsjetimo - tijekom istrage su protiv 37 osoba i entiteta podignute optužnice, a radi se uglavnom o ruskim operativcima, od kojih je većina nedostupna, tj. na slobodi. Sedam osoba, među kojima je pet Trumpovih bivših suradnika i savjetnika, je po prihvatanju krivice, osuđeno na razne kazne zatvora.

Medju njima je bivši Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost Michael Flynn, koji je priznao da je lagao tijekom istrage FBI-ju o svojim razgovorima s ruskim ambasadorom u Washingtonu, te Paul Manafort , bivši menadžer Trumpove predsjedničke kampanje 2016., koji je nedavno osuđen na kaznu zatvora po nekoliko krivičnih optužnica.

Ono što je u Washingtonu odjeknulo kao vijest jest to da je istražitelj Mueller izjavio da nema vise nikakvih optužnica ni protiv koga. Mueller je također najavio da za koji dan odlazi s položaja, jer je svoj posao završio.

Grupa demokratskih kongresmena je zatrazila večeras od ministra pravosuđa da ih hitno - ako je moguće sutra u toku dana - temeljito izvijesti o zaključcima istrage, tj. da im preda cijeli izvještaj. U Washingtonu se tek nagađa hoće li se to i dogoditi. Međutim činjenica je da je istražitelj Mueller, objavom da nema dodatnih optužnica, praktički najavio da ne postoji nikakvo krivično djelo koje je počinio predsjednik Trump.

Večeras na američkim medijima analitičari debatiraju o tome, i neki tvrde da to sto neće biti nikakve optužnice, ne znači da nije bilo neetičkog ponašanja predsjednika ili njegove predsjedničke kampanje, međutim, po mnogim drugima, nade demokrata da će eventualna optužnica protiv Trumpa voditi mogućnosti njegova opoziva - su propale.

XS
SM
MD
LG