Linkovi

Kongres čeka zaključke Muellerovog izvještaja


Specijalni tužilac Robert Mueller (arhiva)
Specijalni tužilac Robert Mueller (arhiva)

Članovi Kongresa u nedjelju bi trebalo da se upoznaju sa detaljima povjerljivog izvještaja o istrazi ruskog miješanja u američke predsjedničke izbore, koja je obilježila prve dvije godine mandata predsjednika Donalda Trumpa i pokrenula pitanja o mogućoj saradnji njegove kampanje sa Moskvom.

Sekretar za pravosuđe William Barr trebalo bi Kongresu i javnosti da podnese ključne zaključke izvještaja specijalnog tužioca Roberta Muellera, koji je vodio 22-mjesečnu istragu o Rusiji.

Barr je u subotu devet sati proučavao izvještaj, a prethodno je rekao da se nada da bi članove Kongresa mogao da obavijesti o osnovnim zaključcima do kraja vikenda.

Za sada se zna da Mueller nije zatražio podizanje dodatnih optužnica što su, po svemu sudeći, dobre vijesti za Trumpa i njegov uži krugi.

To je znak da možda neće više biti optužnica protiv Trumpovih saradnika po pitanju moguće saradnje Trumpove kampanje sa Rusijom, da bi se osigurala njegova pobjeda nad demokratskom rivalkom Hillary Clinton.

Još nije poznato šta je u Muellerovom izvještaju zaključeno o još jednoj istrazi: da li je Trump ometao sprovođenje pravde, potezima kao što davanje otkaza direktoru FBI-aja Jamesu Comeyju 2017. godine.

Mueller je tokom gotovo dvogodišnje istrage podigao optužnice protiv 34 osobe i tri kompanije, dok su izrečene zatvorske kazne pojedinim Trumpovim bivšim saradnicima, među kojima se njegov bivši šef izbornog štaba Paul Manafort i bivši advokat Michael Cohen.

Donald Trump
Donald Trump

Međutim, ni jedna od tih optužnica nije direktno povezana sa pitanjem saradnje Trumpovog izbornog štaba i Rusije. Mueller, bivši direktor FBI-aja, nije lično razgovarao sa Trumpom u okviru istrage. Umjesto toga, američki lider je poslao pisane odgovore na pitanja o kontaktima sa Moskvom.

Trump, koji se nalazi u svom ljetovalištu Mar-a-Lago na Floridi nije se oglašavao povodom kraja istrage.

To je neuobičajeno za predsjednika, s obzirom na to da je više puta otvoreno kritikovao Muellerovu istragu kao "lov na vještice" i odbacivao optužbe da je sarađivao sa Moskvom ili ometao pravdu.

Portparol Hogan Gidley​ rekao je novinarima da Bijeka kuća još nije brifovana o Muellerovom izvještaju.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG