Linkovi

Moskva: Više od 1.000 ukrajinskih vojnika se predalo u Mariupolju


Ruski vojnik u bombardovanoj zgradi pozorišta u Mariupolju, 12. april 2022.
Ruski vojnik u bombardovanoj zgradi pozorišta u Mariupolju, 12. april 2022.

Više od 1.000 ukrjainskih vojnika se predalo u Mariupolju, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane u srijedu. Mariupolj je glavni cilj ruskih snaga u Donbasu i potpuno je razoren, ali još nije pod ruskom kontrolom.

Ako Rusi zauzmu industrijsku četvrt Azovstal, koju su branili Ukrajinci, mogli bi da preuzmu punu kontrolu nad Mariupoljem, glavnim izlazom na Azovsko more.

Mariupolj je nedeljama pod opsadom ruske vojske i ako padne, biće prvi veliki grad koji su Rusi osvojili od početka invazije 24. februara.

Rusko ministarstvo odbrane tvrdi da se predalo 1.026 ukrajinskih vojnika i 162 oficira. Ukrajinski generalštab saopštio je da Rusi nastavljaju da napadaju Azovstal i luku, ali da nema informacija o predaji vojnika.

U Mariupolju su ubijene desetine hiljada civila, a ruske snage se pripremaju za nove napade na grad koji se nalazi u regionu Donbasa.

Ukrajinski zvaničnici kažu da su u Mariupolju zarobljene još desetine hiljada civila, bez hrane, struje i vode i optužuju Rusiju da blokira dostavu humanitarne pomoći.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG