Linkovi

TRUMP: Moja smjena bi dovela do kraha na tržištu


Predsjednik SAD Donald Trump
Predsjednik SAD Donald Trump

Predshednik Donald Trump javno je komentarisao mogućnost da bude opozvan.

“Ako se to ikada dogodi, doći će do kraha na tržištu. Mislim da bi svi bili veoma siromašni", rekao je Trump u intervjuu televiziji Fox news koji je objavljen u četvrtak. Predsjednik se zatim zapitao kako može da bude smjenjen kada "obavlja odličan posao".

Špekulacije o mogućem opozivu aktuelnog američkog predsjednika učestale su posljednja dva dana zbog izricanje presude Trumpovom bivšem šefu izbornog štaba Paul Manafortu za finansijska krivična djela, kao i odluke predsjednikovog bivšeg ličnog advokata Michael Cohena da prizna da je u posljednjim danima predizborne kampanje za izbore 2016. godine platio dvjema ženama da ne govore o navodnoj aferi sa Trumpom.

Cohen je u sudnici u New Yorku naveo da je to uradio po Trumpovom nalogu. Trump je na Twitteru i u intervjuu Fox news-u optužio Cohena da ne govori istinu da bi sklopio bolji dogovor sa tužiocima.

“30, 40 godina gledam one koji se okreću protiv drugih. Sve je divno, i onda dobiju 10 godina zatvora i okrenu se protiv sljedećeg ko je na višem položaju", rekao je Trump.

Pojedini analitičari ocjenjuju da bi Cohenovo priznanje da je kršio zakone o finansiranju izborne kampanje, u okviru kojeg je optužio i Trumpa, moglo da predstavlja osnovu za pokretanje procesa Trumpove smjene s položaja predsjednika, u Kongresu. Pojedini su međutim skeptični da bi to moglo da se dogodi.

U svakom slučaju, gotovo da nema šanse da će se to dogoditi u trenutku kada oba doma Kongresa kontrolišu republikanci koji su, uz nekoliko izuzetaka, lojalni Trampu.

Ako opozicione demokrate preuzmu kontrolu nad Predstavničkim domom na izborima u novembru, bile bi u poziciji da pokrenu taj postupak protiv Trampa.

Međutim, lideri Demokratske stranke su za sada oprezni u pogledu tog pitanja, posebno u susret izborima.

“Ako ima dokaza da bi predsednik trebalo da bude opozvan, onda bi trebalo pustiti da se pojave", poručiila je liderka demokrata u Predstavničkom domu Nensi Pelosi i istakla da to pitanje ne bi trebalo da bude političko, već da se mora tražiti istina.

Pojedini partijski stratezi upozorovaju da bi prečesta priča o Trampovom opozivu tokom predizborne kampanje mogla da podstakne predsednikove pristalice da glasaju u što većem broju, ali i da utiče na stav nezavisnih birača.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG