Linkovi

Manafort proglašen krivim za poresku i bankarsku prevaru


Bivši šef izborne kampanje predsednika Donalda Trampa, Pol Manafort
Bivši šef izborne kampanje predsednika Donalda Trampa, Pol Manafort

Bivši šef izborne kampanje predsjednika Donalda Trampa, Pol Manafort, proglašen je u utorak krivim po osam tačaka optužnice za poresku i bankarsku prevaru i neprijavljivanje bankarskih računa u inostranstvu, dok porota nije uspjela da postigne konsenzus i donese odluku o preostalih 10 tačaka optužnice.

Porota je poslije četvorodnevnog vijećanja proglasila Manaforta krivim za dvije od devet optužbi za bankarsku prevaru, svih pet optužbi za poresku prevaru i jednu od četiri optužbe za neprijavljivanje računa u inostranstvu.

Sudija T.S. Elis proglasio je da suđenje nije validno za 10 tačaka optužnice, o kojima porota nije mogla da postigne konsenzus.

Suđenje Manafortu, dugogodišnjem republikanskom operativcu, prvo je koje je održano u okviru istrage ruskog miješanja u američke predsjedničke izbore 2016. godine, koju vodi specijalni tužilac Robert Muller Međutim, optužbe protiv Manaforta uglavnom se odnose na period prije nego što je radio za Trumpovu kampanju.

Tužioci su optužili Manaforta da je od američke poreske službe sakrio 16 miliona dolara koje je zaradio kao politički savjetnik proruskih političara u Ukrajini, a zatim da je lagao bankama da bi obezbijedio kredit od 20 miliona dolara, nakon što mu je presušio izvor prihoda iz Ukrajine.

Manafort je radio pet mjeseci za Trumpovu predizbornu kampanju, tokom ključnog perioda u trci za predsjednika SAD.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG