Linkovi

Trump brani "hrabrog" Manaforta, kritikuje Cohena


Bivši Trumpov advokat Michael Cohen
Bivši Trumpov advokat Michael Cohen

Američki predsjednik Donald Trump pokušao je u srijedu da umanji značaj presuda izrečenih njegovom bivšem šefu izborne kampanje Paul Manafortu i bivšem dugogodišnjem advokatu Michael Cohenu.

Trump je u nizu tvitova napao svoj Sekretarijat za pravosuđe zbog, kako je ocijenio, lova na vještice, dok je hvalio Manaforta za kojeg je rekao da je odbio da se "slomi" i izmisli priče da bi "sklopio sporazum", kao što je to uradio Cohen.

Cohen se u utorak se izjasnio krivim za kršenje zakona o finansiranju izborne kampanje i priznao da je tokom predizborne kampanje 2016. godine, po Trumpovom nalogu platio dvjema ženama da šute o navodnoj aferi sa Trumpom.

U intervjuu televiziji Fox News, Trump je rekao da za isplatu nije korišten novac kampanje, nego njegov lični i da nisu prekršeni nikakvi zakoni. Ustvrdio je i da je za sve saznao poslije izbora.

Međutim, zbog Cohenovog priznanja, kako ocjenjuje agencija AP, Trumpov predsjednički mandat je u krizi, a pokreću se i pitanja o mogućim pravnim problemima za samog Trumpa.

Cohen se izjasnio o krivici u federalnom sudu u New Yorku, gotovo istovremeno kada je Manafort u Virdžiniji proglašen krivim za finansijska krivična djela. Manaforta čeka odvojeno suđenje u septembru u Washingtonu, između ostalog, i po optužbi da je djelovao kao strani agent. Mnogi pravni stručnjaci vjeruju da će Trump na kraju pomilovati svog bivšeg saradnika.

Bivši šef Trampove izborne kampanje Pol Manafort
Bivši šef Trampove izborne kampanje Pol Manafort

Dvije presude rezultat su rada specijalnog tužioca Robert Muellera, koji istražuje pokušaje Rusije da utiče na američke predsjedničke izbore 2016. godine, kao i moguću saradnju Moskve sa Trumpovom kampanjom. Trump je Muellerovu istragu više puta odbacio kao "lov na vještice".

Cohenov advokat Lenny Davis rekao je u u nizu intervjua na američkim televizijskim stanicama da Cohen ima informacije za koje bi specijalni tužilac bio zainteresovan. Poručio je da će "Cohen reći istinu o Donaldu Trumpu", iako sporazum o priznanju krivice ne predviđa saradnju sa tužiocima. Davis je dodao da njegov klijent ne bi prihvatio eventualnu predsjednikovu odluku o pomilovanju.

Trump se ubrzo posle toga oglasio na Twitteru porukom: "Ako neko traži dobrog advokata, snažno bih preporučio da ne angažuje Michael Cohena".

Takođe je tvitovao da kršenje zakona o finansiranju izborne kampanje, za koje se Cohen izjasnio krivim, ne predstavlja krivično djelo.

Predsjednik je prethodno, na mitingu u Zapadnoj Virdžiniji u utorak uvečer, uglavnom ignorisao najnoviji razvoj događaja, uz tvrdnju da njegova administracija i dalje pobjeđuje.

Međutim, nema sumnje da će zbog Cohenovog priznanja da je postojala koordinisana kampanja plaćanja porno glumici Stormy Daniels i Playboy zečici Caren Mcdugal da šute o navodnoj vezi sa predsjednikom,Trumpova administracija morati da se brani od optužbi.

"Predsjedniku će biti teško da pokuša da to diskredituje", ocijenio je bivši federalni tužilac David Weinstine.

Cohen i Manafort - istaknuti igrači u Trumpovom političkom usponu

Cohen je bio poznat kao Trumpov dugogodišnji privatni "fikser" koji je jednom rekao da bi primio metak za Trumpa. Međutim, objavio je audio snimak na kojem Trump raspravlja o davanju novca, preko posrednika, manekenki Caren McDugal da tokom predizborne kampanje 2016. godine šuti o navodnoj vezi koju je imala sa Trumpom deset godina ranije.

Takva isplata mogla bi se smatra nelegalnim troškom izborne kampanje, ako je novac jasno dat da bi se uticalo na izbore 2016. godine. U okviru sporazuma sa federalnim tužiocima, Cohen se izjasnio krivim za osam krivičnih djela, uključujući i utaju poreza i mogao bi da bude osuđen na do pet godina zatvora.

Manafort je osuđen po osam tačaka optužnice, uključujući i za podnošenje lažnih poreskih prijava i neprijavljivanje bankarskih računa u inostranstvu. Tužioci bi trebalo da donesu odluku da li će Manafortu ponovo biti suđeno po 10 tačaka, o kojima porota nije mogla da postigne kompromis.

Trump je u utorak rekao da presude Manafortu i Cohenu nemaju nikakve veze sa ruskim miješanjem u izbore i da mu je žao zbog obojice.

"Gde je dosluh?", zapitao se Trump, dok su njegove pristalice uzvikivale poznate slogane Trumpove kampanje: "Isuši močvaru" i "Zatvori je ".

Trumpovi saradnici ponavljaju stav Bijele kuće da protiv predsjednika ne može da bude podtignuta optužnica, a pozivaju se na mišljenje Sekretarijata za pravosuđe iz 2000. godine. Trumpovi advokati tvrde da specijalni tužilac planira da poštuje preporuke sekretarijata, iako Muellerov tim to nikada nije potvrdio.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG