Linkovi

Moderna počela posljednju fazu istraživanja probne vakcine protiv COVID-19


FILE PHOTO: A woman holds a small bottle labeled with a "Vaccine COVID-19" sticker and a medical syringe in this illustration
FILE PHOTO: A woman holds a small bottle labeled with a "Vaccine COVID-19" sticker and a medical syringe in this illustration

Farmaceutska kompanija Moderna objavila je da je, uz podršku američke vlade, počela posljednju fazu istraživanja probne vakcine protiv COVID-19 – u okviru programa koji sprovodi administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Istraživanjem se procjenjuje bezbjednost vakcine mRNA-1273, kao i mogu li dvije doze spriječiti simptomatski COVID-19. Takođe, traži se i odgovor na pitanje da li je moguće spriječiti smrt od posljedica koronavirusa, ali i može li jedna doza spriječiti simptome, objavila je agencija Reuters.

Moderna je protekle sedmice objavila da bi prve doze vakcine mogla proizvesti do septembra – dok bi u potpunosti testirane vakcine protiv koronavirusa mogle biti proizvedene najranije do kraja godine.

„Raspolagati bezbjednom i efikasnom vakcinom do kraja 2020. je nešto za što se treba maksimalno potruditi – pravi cilj za američke građane”, izjavio je Francis Collins, direktor Nacionalnih instituta za zdravstvo.

Federalna vlada podržala je istraživanje kompanije Moderna sa skoro milijardu dolara i opredijelila se za nju, kao jednu od prvih, koja je ušla u fazu testiranja na ljudima.

Informacije objavljene o studiji, u okviru koje će se testirati reakcije 30.000 dobrovoljaca na vakcinu, uticale su na porast vrijednosti akcija te kompanije, sa sedištem u državi Massachusetts, za 11 odsto – odnosno na 81,31 dolar za jednu akciju.

Širom svijeta vakcinu nastoje da razvije više od sto pedeset kompanija, od kojih je njih najmanje dvadeset i tri testiranja njihovog dejstva sprovodi nad ljudima. Moderna i britanska AstraZeneca stigle su do posljednje probne faze.

Kompanija Moderna je navela da ostaje pri procjeni o proizvodnji i isporuci oko 500 miliona doza godišnje što bi, kako je ukazamo, moglo porasti i do milijardu, počevši od 2021

XS
SM
MD
LG