Linkovi

Pence napušta predsjedničku utrku: Ovo nije moje vrijeme


Mike Pence, bivši potpredsjednik SAD
Mike Pence, bivši potpredsjednik SAD

Bivši potpredsjednik Mike Pence u subotu je odustao od svoje kandidature za republikansku predsjedničku nominaciju, okončavši svoju kampanju za Bijelu kuću nakon što se mučio da prikupi novac i dobije prednost u anketama.

"Postalo mi je jasno: ovo nije moje vrijeme", rekao je Pence na godišnjem skupu Republikanske jevrejske koalicije u Las Vegasu. “Tako da sam nakon mnogo molitve i razmatranja odlučio da danas obustavim svoju kampanju za predsjednika.”

"Uvijek smo znali da će ovo biti teška bitka, ali ne kajem se", rekao je Pence prijateljskoj publici, koja je sa čujnim iznenađenjem reagovala na tu objavu i uputila mu više ovacija.

Pence je prvi veliki kandidat koji je napustio utrku kojom je dominirao njegov bivši šef koji je postao rival Donald Trump, a njegove borbe naglašavaju koliko je Trump transformirao stranku. Bivši potpredsjednik bi se obično smatrao velikim izazivačem na svim predizborima, ali Pence se borio da pronađe bazu podrške.

Pence nije odmah podržao nijednog od svojih rivala, ali je nastavio da ponavlja jezik kojim je kritikovao Trumpa.

"Pozivam sve svoje kolege republikance ovdje, dajte našoj zemlji republikanskog zastavonošu koji će, kao što je Linkoln rekao, apelirati na bolje anđele naše prirode, i ne samo da nas vodi do pobjede, već će voditi našu naciju uljudno", rekao je.

Pensova odluka, više od dva mjeseca prije okupljanja poslaničkih grupa u Iowi na koje je uložio svoju kampanju, spašava ga od gomilanja dodatnih dugova, kao i neugodnosti zbog potencijalnog neuspjeha da se kvalifikuje za treću republikansku primarnu debatu, 8. novembra u Majamiju.

Ali njegovo povlačenje je ogroman udarac za političara koji je godinama čekao svoje vrijeme kao Trumpov najodaniji poručnik, da bi bio žrtveno jagnje tokom njihovih posljednjih dana na vlasti kada je Trump postao uvjeren da Pence na neki način ima moć da poništi rezultate izbora 2020. i zadržati obojicu na funkcijama - moć koju Pence nije posjedovao.

Dok je Pence spriječio ustavnu krizu odbacivanjem šeme, navukao je Trumpov bijes, kao i gnjev mnogih Trumpovih pristalica, koji su i dalje vjerovali u njegove laži o izborima i vide Pencea kao izdajnika.

U međuvremenu, među Trumpovim kritičarima, Pence je bio viđen kao pomagač koji je branio bivšeg predsjednika na svakom koraku i odbijao je uvijek iznova kritikovati čak i najneodbranjive Trumpove postupke.

Kao rezultat toga, Associated Press-NORC Centar za istraživanje javnih pitanja iz avgusta otkrio je da većina odraslih Amerikanaca, 57%, negativno gleda na Pencea, dok samo 28% ima pozitivan stav.

Tokom svoje kampanje, bivši guverner Indijane i kongresmen je insistirao na tome da, iako je bio dobro poznat biračima, nije bio „dobro poznat“ i namjeravao je da to promijeni agresivnim rasporedom koji je uključivao brojna zaustavljanja u restoranima i restoranima Pizza Ranch.

Bivši potpredsjednik Mike Pence razgovara s novinarima 13. oktobra 2023. u Concordu, NH.
Bivši potpredsjednik Mike Pence razgovara s novinarima 13. oktobra 2023. u Concordu, NH.

Pence se kladio na Ajovu, državu sa velikom bijelom evangelističkom populacijom koja ima dugu istoriju podizanja religioznih i društveno konzervativnih kandidata kao što su bivši guverner Arkanzasa Mike Huckabee i bivši Pennsylvania Rick Santorum. Pence je često vodio kampanju sa svojom suprugom Karen, učiteljicom kršćanske škole, i isticao svoje tvrdolinijaške stavove o pitanjima kao što je abortus, čemu se protivi čak i u slučajevima kada je trudnoća neizvodljiva. Više puta je pozivao svoje kolege kandidate da podrže minimalnu nacionalnu zabranu od 15 sedmica i zalagao se za zabranu lijekova koji se koriste kao alternativa hirurškim zahvatima.

Pokušao je direktno da se suoči sa svojim postupcima 6. januara 2021. godine, objašnjavajući biračima iznova i iznova da je tog dana izvršio svoju ustavnu dužnost, dobro znajući političke posljedice. Bila je to strategija za koju su saradnici vjerovali da će pomoći da se riješi problem i da Penceu zasluži poštovanje većine republikanaca, za koje su bili uvjereni da se ne slažu s Trumpovim postupcima.

Ali čak iu Ajovi, Pence se borio da dobije potporu.

Imao je uzbrdicu prikupljajući novac, uprkos dugogodišnjim odnosima sa donatorima. Pence je septembar završio sa samo 1,18 miliona dolara u banci i 621.000 dolara duga, prema njegovoj posljednjoj prijavi za kampanju. Taj dug je rastao u sedmicama od tada, a dodavanje na njega bi Penceu, koji nije samostalno bogat, oduzelo godine otplate.

AP je prvi put izvijestio ranije ovog mjeseca da su ljudi bliski Penceu počeli da osjećaju da ostanak kandidata rizikuje da umanji njegov dugoročni položaj u stranci, s obzirom na Trumpovo dominantno vođstvo u trci za nominaciju 2024. Iako su rekli da bi Pence mogao da izdrži do predsjedništva u Ajovi 15. januara ako želi - vođenje kampanje na niskom budžetu i nagomilavanje dugova - morao bi razmisliti kako bi to moglo utjecati na njegovu sposobnost da ostane vodeći glas u konzervativnom pokretu.

Neki su rekli da je napad Hamasa na Izrael u oktobru, koji je vanjsku politiku gurnuo u prvi plan kampanje, dao Penceu obnovljeni osjećaj svrhe s obzirom na njegova upozorenja tokom kampanje protiv rastuće plime izolacionizma u Republikanskoj stranci. Pence je tvrdio da je on najiskusniji kandidat u utrci i osudio je "glasove pomirenja" među republikancima, tvrdeći da su ohrabrili grupe kao što je Hamas.

Ali na kraju, Pence je zaključio da može nastaviti da govori o tom pitanju bez nastavka kampanje. Odabrao je događaj u Las Vegasu da djelimično objavi svoju odluku, kako bi se mogao pozabaviti tom temom posljednji put prije nego što formalno napusti trku.

Očekuje se da će ostati angažiran, dijelom kroz Unaprjeđenje američke slobode, konzervativni think tank koji je osnovao nakon što je napustio potpredsjedništvo i koji ga zamišlja kao alternativu The Heritage Foundation.

Očekuje se da će Penceova grupa nastaviti da se zalaže za politiku koju je on podržavao u svojoj kandidaturi, uključujući zalaganje za veću podršku SAD za odbranu Ukrajine od ruske invazije i predlaganje smanjenja socijalnog osiguranja i Medicare kako bi se zauzdao dug. Takve ideje su nekada bile kruh i maslac ortodoksije republikanskog establišmenta, ali su ispale iz naklonosti jer je stranka prihvatila Trumpove izolacionističke i populističke stavove.

XS
SM
MD
LG