Linkovi

Pence pozvao na snažnu američku podršku Ukrajini


Pence tokom posjete Ukrajini.
Pence tokom posjete Ukrajini.

Bivši potpredsjednik SAD-a Mike Pence u četvrtak je iznenađujuće posjetio Ukrajinu i sastao se s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Pence je prvi republikanski predsjednički kandidat koji se sastao s ukrajinskim predsjednikom tokom kampanje za republikansku predsjedničku nominaciju 2024. godine.

"Vjerujem da je Amerika lider slobodnog svijeta", rekao je Pence za NBC News, koji je prvi izvijestio o njegovom putovanju. "Ali dolazim ovamo samo kao privatni građanin – moći ćete iz prve ruke vidjeti herojstvo ukrajinskih vojnika koji drže liniju u tim šumama, vidjeti herojstvo ljudi ovdje u Irpinu koji su zadržavali rusku vojsku, vidjeti porodice čiji su domovi bili su bukvalno granatirani usred nesavjesne i ničim izazvane ruske invazije – to samo učvršćuje moju odlučnost da učinim svoj dio, da nastavim pozivati na snažnu američku podršku našim ukrajinskim prijateljima i saveznicima."

Osim sastanka sa Zelenskim, Pence je navodno posjetio Moshchun, Buču i Irpin, tri zajednice koje je Rusija ozbiljno oštetila.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG