Linkovi

Bivši potpredsjednik Pence osudio Trumpa prilikom objave predsjedničke kandidature


Former VP Pence Takes Aim at Trump for Republican Nomination
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:10 0:00

Još nekoliko izazivača ove sedmice uskočilo je u republikansku utrku kako bi spriječili bivšeg predsjednika Donalda Trumpa da treći put zaredom osvoji predsjedničku nominaciju ove stranke.

Tu je bivši guverner New Jerseya Chris Christie, Trumpov rival koji je postao saveznik ponovo postao neprijatelj. Sadašnji guverner, milijarder Doug Burgum iz Sjeverne Dakote, također je pokrenuo svoju kampanju. A u srijedu je Trumpov dugogodišnji lojalni potpredsjednik Mike Pence najavio potragu za porazom svog bivšeg šefa. Nije oklijevao da osudi Trumpa na način koji je pomno izbjegavao.

"Vjerujem da svako ko se stavlja iznad Ustava nikada ne bi trebao biti predsjednik Sjedinjenih Država", rekao je Pence u svom prvom nastupu u predsjedničkoj kampanji u srijedu u Iowi.

"I svako ko traži od nekoga da ih stavi iznad Ustava nikada više ne bi trebao biti predsjednik Sjedinjenih Država", rekao je.

Kada su pro-Trumpovi demonstranti upali u američki Kapitol 6. januara 2021., čulo se skandiranje "Obesi Majka Pensa" zbog potpredsjednikovog odbijanja da slijedi predsjednikov zahtjev da poremeti izbornu formalnost proglašenja Bidena pobjednikom na izborima 2020.

“Tog kobnog dana, riječi predsjednika Trumpa bile su nepromišljene. Ugrozio je moju porodicu i sve u Kapitolu”, rekao je Pence na podnevnom skupu u Centru za obogaćivanje budućih farmera Amerike u Ankenyju.

Konzervativna uvjerenja

Pence, koji je bez nagoveštaja bilo kakvog skandala, slijedi mnoge konzervativne republikanske grupe po pitanju ekonomije i vanjske politike. On je bijeli evanđeoski kršćanin, središnji dio stranke. I želi da sebe prikaže kao najkonzervativnijeg od svih stranačkih kandidata po društvenim pitanjima, kao što je abortus.

"Nakon što je predvodio administraciju koja najviše podržava život u američkoj historiji, Donald Trump i drugi u ovoj trci povlače se ", rekao je Pence tokom pokretanja kampanje u srijedu.

Zašto je onda Pence u anketama sa niskim jednocifrenim brojkama među republikancima i daleko iza Trumpovog najbližeg protivkandidata, guvernera Floride Rona DeSantisa?

"Ovo nije izbor pastora ili ministra", rekla je Karen Hult, predsjednica odjela političkih nauka na Virginia Tech, javnom univerzitetu u Blacksburgu.

“Ovdje se radi o izboru nekoga ko radi u uredu ono što želite da predsjednik radi, i šta je gospodin Trump mogao učiniti, u smislu njegovih imenovanja za sudije, pozicioniranja protiv, na primjer, kontinuirane američke podrške ratu u Ukrajini, i njegovu sposobnost da se više fokusira na populizam nego na neki stari fiskalni konzervativizam Republikanske stranke”, rekla je ona za Glas Amerike.

Former Vice President Mike Pence, now seeking the Republican nomination for president in 2024, speaks at a campaign event, June 7, 2023, in Ankeny, Iowa.
Former Vice President Mike Pence, now seeking the Republican nomination for president in 2024, speaks at a campaign event, June 7, 2023, in Ankeny, Iowa.

Potpredsjedništvo je umanjilo Pensa "čak više nego što je umanjilo većinu potpredsjednika", kaže Jeremy Mayer, vanredni profesor na Schar školi za politiku i vladu na Univerzitetu George Mason u okrugu Fairfax u Virginiji.

Pens je u srijedu rekao da je ponosan na dosadašnje rezultate “Trump-Pence administracije”, poput njenih sudijskih imenovanja.

"Predsjednik Donald Trump zahtijevao je ekstremnu lojalnost do granice pokornosti", rekao je Mayer za Glas Amerike. “Postoji toliko videa na kojima Mike Pence govori najpokornije stvari Trumpu, o Trumpu. Nijedan prethodni potpredsjednik se nije morao tako nisko postavljati. Čak ni Hubert Humphrey sa Lyndonom Johnsonom nije morao da se toliko spusti uzdižući predsjednika.”

U svojim oštrim primjedbama o Trumpu na događaju u Ajovi, Pence je nastojao da počne brisati dio te slike.

"Trump je transformirao stranku", rekao je Mayer. “Vidite ljude koji žele zamijeniti Trumpa, poput Rona DeSantisa – on ide u populizam i gazi u kulturne ratove. I Mike Pence to može učiniti u smislu sadržaja. On može govoriti o politici kulturnog rata. Ali ono što nam do sada nije pokazao je sposobnost da bude populista. I to je ono što Republikanska stranka traži nakon Trumpa.”

'Vještine proboja'

Prema Mayeru, Pens “čini se da nema vještine proboja koje biste očekivali, kao Nikki Haley ili Tim Scott”, dva republikanska kandidata iz države Južne Karoline koji se natječu za predsjednika.

Haley, rođena od roditelja Sikha iz Indije, bivša je guvernerka i Trumpovo imenovanje za ambasadora SAD-a u Ujedinjenim narodima. Skot, koji je odrastao u siromaštvu radničke klase, prvi je crni republikanac izabran na bilo koju funkciju u državi od 19. vijeka i trenutni je senator SAD.

Pence će vjerovatno ostati daleko od stranačke nominacije osim ako kampanje i Trumpa i DeSantisa ne posustanu, predvidio je Hult.

“Nije nemoguće da sve vrste pogrešnih koraka ili krivičnih optužnica ili niz drugih stvari [počnu] padati na gospodina Trumpa. Možda guverner DeSantis nastavi da čini barem neke pogrešne korake”, rekao je Hult.

Samo dva potpredsjednika koja su bila van funkcije vratila su se u Bijelu kuću na izborima. Republikanac Richard Nixon je to učinio svojom pobjedom nad potpredsjednikom Hubertom Humphreyjem, demokratom, 1968. Drugi put je bilo prije tri godine kada je Joe Biden, kao kandidat Demokratske stranke, pobijedio aktuelnog Trumpa, također poslavši Pensa da se pakuje.

Šta god da se dogodi na republikanskim primarnim izborima sljedeće godine, Pence je već ušao u historiju, postavši prvi bivši potpredsjednik SAD-a koji je direktno izazvao svog nekadašnjeg predsjednika.

XS
SM
MD
LG