Linkovi

Potrebna posebna zaštita: Maloljetni migranti pod američkim nadzorom


Migrants and asylum seekers demonstrate at the San Ysidro crossing port asking US authorities to allow them to start their migration process in Tijuana, Baja California state, Mexico on March 23, 2021.
Migrants and asylum seekers demonstrate at the San Ysidro crossing port asking US authorities to allow them to start their migration process in Tijuana, Baja California state, Mexico on March 23, 2021.

Oberlina, porijeklom iz Hondurasa, živi u američkoj saveznoj državi Ohio. 2018. godine putovala je s migrantskim karavanom do granice između SAD-a i Meksika, gdje je zatražila azil. Prošle sedmice, majka dvoje djece, primila je telefonski poziv od federalnih vlasti.

Njena djeca, stara 6 i 11 godina, prešla su granicu sa Sjedinjenim Državama bez pratnje.

"Zvali su me imigracioni službenici i obavijestili su me da su djeca dobro. Slijedeći dan su me ponovo pozvali. Rekli su mi da su se djeca osjećala veoma tužno. Razgovarala sam s njima kroz suze i s bolom. Skupila sam svu snagu da im kažem da ne gube nadu", rekla je Oberlina za Glas Amerike.

Oberlinina djeca su među hiljadama maloljetnika bez pratnje koji su do sada prešli južnu američku granicu, što je odmah postao trnovit izazov za predsjednika Joea Bidena. Kritičari, kao i neki saveznici administracije, situaciju nazivaju krizom.

Republikanski zakonodavci u više navrata optužili su Bidenovo ublažavanje restriktivne imigracione politike bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, ističući da je nova administracija pozvala priliv migranata. Na konferenciji za novinare u četvrtak, Biden je odbacio optužbu, napominjući sezonski porast dolaska na granicu.

"To se dešava svake pojedinačne godine. Značajno se povećava broj ljudi koji dolaze na granicu u zimskim mjesecima - januaru, februaru i martu", rekao je Biden.

U izjavi od srijede, američko Ministarstvo zdravstva i socijalnih usluga (HHS) i Ministarstvo unutrašnje sigurnosti (DHS) rekli su da je od 23. marta pod nadzorom HHS-a bilo 11.551 maloljetnika, a u objektima granične patrole 4.962 maloljetnika.

Prema američkoj Carinskoj i graničnoj zaštiti (CBP), od prošlog oktobra do februara na američkoj strani granice s Meksikom, zabilježeno je 29.792 djece bez pratnje. Gotovo 3.000 je bilo mlađe od 12 godina, a više od 26.000 je imalo između 13 i 17 godina.

Biden je u srijedu podržao potpredsjednicu Kamalu Harris da predvodi odgovor administracije na priliv mladih migranata bez pratnje, jedine kategorije koja trenutno može podnijeti zahtjev za azil u Sjedinjenim Državama.

Dok Washington pokušava da pronađe rješenja za situaciju na granici, Oberlina kaže da je fokusirana na ponovno spajanje sa svojom djecom i da se nada da će biti pušteni i s njom za otprilike sedam dana.

Migrant families, mostly from Central American countries, wade through shallow waters after being delivered by smugglers on small inflatable rafts on U.S. soil in Roma, Texas, Wednesday, March 24, 2021.
Migrant families, mostly from Central American countries, wade through shallow waters after being delivered by smugglers on small inflatable rafts on U.S. soil in Roma, Texas, Wednesday, March 24, 2021.

Maloljetnici izuzetak

Tokom najvećeg dijela 2020. godine bivša Trumpova administracija blokirala je zahtjeve tražitelje azila svih starosnih grupa pozivajući se na Title 42, hitnoj mjeri koja je provedena kao odgovor na pandemiju koronavirusa.

Bidenova administracija je zadržala ovu politiku, ali je izuzela maloljetnike. Federalne agencije danas pokušavaju da zbrinu stotine mladih migranata, svakodnevno presretnutih na granici, poštujući stroga pravila koja određuju gdje i kako se o njima brine i primjenjujući protokole o pandemiji.

"Granična patrola ne može da se nosi sa ovom djecom", rekao je Dylan Corbett, direktor i osnivač Instituta Hope Border sa sjedištem u El Pasu u Teksasu.

Maloljetnicima bez pratnje, poput Oberlinine djece, pružaju se posebna zaštita i tretman koji proizlaze iz odluke federalnog suda iz 1997. godine kojom je ograničeno vrijeme zadržavanja djece u pritvorskim objektima za odrasle.

"Devedesetih godina postojala je tužba, poznata pod nazivom Flores, koja je pokrenuta u ime djece koja su držana u redovnom imigracionom pritvoru sa odraslima i drugom djecom i tamo su zadržavana veoma dugo, mjesecima", objasnila je imigraciona pravnica Becky Wolozin iz Centra za pravnu pomoć. "I ovaj slučaj pokrenut je u njihovo ime, jer, u osnovi, nije prikladno imati djecu u zatvoru."

Poput svih onih koji neovlašteno prelaze američko-meksičku granicu, maloljetnici se prvo odvode u graničnu patrolnu stanicu. Međutim, u roku od 72 sata moraju biti prebačeni na staranje Uredu za preseljenje izbjeglica pri Ministarstvu za zdravstvo i socijalne usluge, te smješteni u objekte dizajnirane za potrebe djece.

Bidenova administracija pokušala je proširiti objekte za zaštitu maloljetnika, to je otišlo toliko daleko da se čak razmišljalo i o američkim vojnim bazama, kongresnim centrima i hotelskim kompleksima, kao mjestima za hitne slučajeve. Trenutno, međutim, američki zvaničnici priznaju da ne ispunjavaju 72-satni prijelazni rok za značajan broj maloljetnika.

"HHS ne može dovoljno brzo obraditi djecu. Imate sve više i više djece koja provode vrijeme u graničnim patrolnim objektima, a oni bi trebali tamo biti samo 72 sata, a razlog je što Granična patrola nije opremljena za bavljenje s djecom ", rekao je Corbett.

Misael Cuyuch, 23, a migrant from Guatemala, walks with his son, Rodrigo Cuyuch, 1, inside a respite center after they were taken into custody and released from U.S. Customs and Border Protection while trying to sneak into the U.S., Friday, March 19, 2021
Misael Cuyuch, 23, a migrant from Guatemala, walks with his son, Rodrigo Cuyuch, 1, inside a respite center after they were taken into custody and released from U.S. Customs and Border Protection while trying to sneak into the U.S., Friday, March 19, 2021

Usluge hraniteljskih porodica

Pored ustanova pod upravom vlade, neki maloljetnici bez pratnje smještaju se u hraniteljske porodice, dok ne budu pušteni i spojeni sa rođacima u Sjedinjenim Državama.

Tawnya Brown izvršna je direktorica organizacije Bethany Christian Services, jedne od mnogih neprofitnih organizacija koje rade s američkom vladom u pružanju prelaznog hraniteljstva.

"Djeca migranti samo prolaze kroz više ruku na granici. Prolaze kroz zadržavanja i sve ove okolnosti dok ne stignu negdje - nadamo se negdje gdje se nalaze mali kreveti, gdje su zaštićeni ili u prelaznim hraniteljskim porodicama", rekla je Brown.

Stotine američkih hraniteljskih porodica prihvatile su djecu migrante na kraći rok. Među njima su Kim i Jason, par u Pensilvaniji. Glas Amerike ne otkriva njihovo prezime kako bi zaštitio mlade koje su udomili.

"Ne mogu ni da zamislim tu težinu svijeta na mojim ramenima, da putujem kao dijete, preko granica, do mjesta koje ne znam, i da ne znam jezik i sve ostalo", rekao je Jason.

Posljednjih šest maloljetnika koje je par primio imalo je između 15 i 17 godina.

"Naučila sam da im dam prostora kad prvi put dođu", rekla je Kim. "Jednostavno to radim malo po malo, jer sam shvatila da kad dođu postoji toliko toga što mogu procesuirati, zapamtiti i riješiti."

Jose Luis
Jose Luis

Iskustvo iz prve ruke

Šesnaestogodišnji Jose Luis sjeo je avionom, zatim u autobus i na kraju se prošetao američko-meksičkom granicom. Poput ostalih maloljetnika bez pratnje, putovao je bez roditelja koji bi ga vodili ili zaštitili.

Iako je većina djece bez pratnje koja dolaze na granicu porijeklom iz Gvatemale, Hondurasa ili El Salvadora, Jose Luis je iz Ekvadora. Granicu je prešao sam krajem januara. Uz dozvolu njegovog oca, Glas Amerike je razgovarao s njim o njegovom putovanju na koje je krenuo da bi se ponovo spojio sa roditeljima u SAD-u, koje nije vidio od svoje treće godine.

"U imigracionom pritvoru ima puno djece, starije djece i odraslih. Svi pomalo pokušavaju preći u Sjedinjene Države", rekao je.

Nakon puštanja, Josea Luisa roditelji su dočekali 3. marta na njujorškom aerodromu LaGuardia, a susret je upriličen uz balone, poklone, zagrljaje i suze.

"Susret sa majkom i ocem bilo je nešto najbolje što mi se danas dogodilo", rekao je za Glas Amerike. "To je najbolji osjećaj, jer je to sreća koju možemo osjetiti samo s svojim roditeljima. Jer su oni osobe koje su ti podarile život. Oni su ti koji vas podržavaju da idete naprijed bez obzira na sve."

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG