Linkovi

Mektić pod istragom Tužilaštva BiH. Predmet nosi oznaku tajnosti


Dragan Mektić
Dragan Mektić

Tužiteljstvo BiH donijelo je naredbu o provođenju istrage protiv državnog ministra Mektić Dragana.

Naredba o provođenju istrage donesena je nakon što je u radu na predmetu Tužilaštvo došlo do više dokaza o postojanju osnova sumnje o počinjenim krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlasti, odavanje tajnih podataka, te davanje lažnog iskaza, saopštili su iz Tužilaštva BiH.

“Naime, iz do sada prikupljenih dokaza proizlazi osnov sumnje da je navedni kao odgovorna osoba, u svojstvu ministra sigurnosti u Vijeću ministara BiH, pribavio određene povjerljive podatke, a potom ih na različite načine, iako je znao da je obvezan čuvati tajne podatke, podijelio sa osobama koje nemaju ovlasti za pristup podacima sa oznakom tajnosti, a potom neistinito obavještavao javnost, te u konačnici dao lažan iskaz u Tužilaštvu BiH, što je prouzročilo teške posljedice za sigurnost, vladavinu prava i ugled Bosne i Hercegovine”, saopšteno je iz Tužilaštva.

S obzirom da će u toku istrage biti tretirani dokumenti i dokazi sa oznakama tajnosti, i predmet će u narednom periodu dobiti oznaku tajnosti.

Tužilaštvo BiH nije preciziralo o čemu je tačno riječ. Mektić je nedavno saslušan kao svjedok u predmetu koji je Tužilaštvo BiH otvorilo nakon natpisa da hrvatski obavještajci vrbuju selefije za prenos oružja u BiH kako bi potvrdili tvrdnju hrvatske predsjednice da je BiH leglo ekstremizma.

Ministar sigurnosti je poznat po oštrim kritikama prema Tužilaštvu BiH i glavnoj tužiteljici Gordani Tadić, koja je nedavno i zvanično imenovana na tu funkciju.

Od 2016. godine je obavljala dužnost vršiteljice dužnosti glavne tužiteljice Tužilaštva BiH.

Mektić u kritikama govori o lošim rezultatima Tužilaštva BiH. Ova institucija se ne može pohvaliti dobrim rezultatima u borbi protiv kriminala i korupcije.

XS
SM
MD
LG