Linkovi

Mektić o istrazi Tužilaštva BiH: Gluposti i obračuni sa kritičarima njihovog nerada


Dragan Mektić
Dragan Mektić

Tužilaštvo BiH donijelo je naredbu o provođenju istrage protiv državnog ministra Dragana Mektića, nakon što je u radu na predmetu Tužilaštvo, kako tvrdi, došlo do dokaza o postojanju osnova sumnje o počinjenim krivičnim djelima zloupotreba položaja, odavanje tajnih podataka, te davanje lažnog iskaza

Istragu koju je Tužilaštvo pokrenulo, ministar Mektić u izjavi za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), nazvao je glupošću i budalaštinama.

“Tužilaštvo koje bi se trebalo baviti borbom protiv ogromnog i ozbiljnog organizovanog kriminala, bavi se svojim kritičarima, a ja sam jedan od njih. Kritičar sam jer tvrdim da su korumpirani, nesposobni i kriminalizovani. Njima su problem kritičari, a ne obračun s kriminalom, odnosno ono za što ih narod plaća, a za što troše ogromne pare s grbače ovog naroda”, kazao je Mektić.

Iz Tužilaštva tvrde da iz do sada prikupljenih dokaza proizlazi osnov sumnje da je Mektić kao odgovorna osoba, u svojstvu ministra sigurnosti u Vijeću ministara BiH, pribavio određene povjerljive podatke, a potom ih na različite načine, iako je znao da je obvezan čuvati tajne podatke, podijelio s osobama koje nemaju ovlasti za pristup podacima s oznakom tajnosti, a potom neistinito obavještavao javnost, te u konačnici dao lažan iskaz u Tužilaštvu BiH, što je prouzročilo teške posljedice za sigurnost, vladavinu prava i ugled Bosne i Hercegovini.

S obzirom da će u toku istrage biti tretirani dokumenti i dokazi s oznakama tajnosti, i predmet će u narednom periodu dobiti oznaku tajnosti.

XS
SM
MD
LG