Linkovi

Slučaj „Selefije”: Bez istrage protiv Đakovića, Krešića i Bandića


Zgrada Tužilaštva i Suda BiH
Zgrada Tužilaštva i Suda BiH

Tužilačka odluka u predmetu „Selefije” glasi da neće biti istrage protiv novinara Mate Đakovića, zamjenika ministra sigurnosti BiH Mije Krešića i generalnog konzula Hrvatske u Tuzli Ivana Bandića.

Tužilaštvo BiH, kako to obrazlaže, do takvog zaključka je došlo nakon izvršenih provjera nakon što je magazin Žurnal objavio priču i u sve inkriminisao Đakovića, Bandića i Krešića.

„U predmetu su saslušani Đaković Mato, Krešić Mijo, Avdić Avdo, Mektić Dragan, osoba Č.H. koja se pojavljuje u određenim video materijalima, Hasanspahić Midhat, Mehmedagić Osman, a zatražene su informacije i od policijskih agencija u BiH (Državna agencija za istrage i zaštitu BiH, Obavještajno-sigurnosna agencija BiH, Granična policija BiH, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH i dr.), a sve u cilju provjere da li je bilo koja policijska agencija imala saznanja o navedenom.

Svi saslušani svjedoci, osim Avdić Avde koji nije pitan o navedenoj problematici iz razloga postojanja zakonskih prepreka za njegovo saslušanje, nisu iznijeli bilo kakva saznanja da su navedene tri osobe sudjelovale u prethodno opisanim aktivnostima. Takvih saznanja nije imao ni svjedok Č.H. Sva saslušanja svjedoka snimljena su audio-video tehnikom”, obrazlaže Tužilaštvo BiH.

Č.H. se u priči Žurnala spominje kao pripadnik selefijske zajednice koji je radio u Evropskoj uniji, a hrvatski obavještajci tražili od njega da prenese oružje u jedan mesdžid na području Zenice.

„Policijske agencije su u svojim izjašnjenjima obavijestile Tužilaštvo BiH da one nisu raspolagale bilo kakvim informacijama o aktivnostima objavljenim na portalu, kao ni Vijeće ministara BiH, niti Predsjedništvo BiH”, kaže se u saopćenju Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo provjerava navode o tome da su osobe koje su se predstavljale kao uposlenici obavještajnih službi drugih zemalja vrbovale državljane BiH da prebacuju oružje u BiH.

„Započete aktivnosti koje će se rješavati putem međunarodne pravne pomoći sa Hrvatskom i Slovenijom, a radi rasvjetljavanja svih okolnosti”, navode iz Tužilaštva BiH.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG