Linkovi

Sporazum SAD i Meksika: Suspendovana odluka o carinama


Tražioci azila iz Centralne Amerike u razgovoru sa pripadnicima novoformirane nacionalne garde kod grada Tapačule u Meksiku
Tražioci azila iz Centralne Amerike u razgovoru sa pripadnicima novoformirane nacionalne garde kod grada Tapačule u Meksiku

Sjedinjene Američke Države i Meksiko postigli su dogovor kojim je izbjegnut carinski rat dvije države. Dvije zemlje su se saglasile da prošire primjenu mjera za azilante i razmjeste bezbjednosne snage duž granice – kako bi smanjile priliv migranata iz Centralne Amerike.

"Carine koje je Meksiku trebalo da budu uvedene u ponedjeljak suspendovane su na neodređeno vrijeme“, objavio je u subotu američki predsjednik Donald Trump na društvenoj mreži Twitter.

Trump rekao je da će Meksiko primjeniti čvrste mjere da, kako se izrazio, umanji ili eliminiše, ilegalnu imigriciju.

Prethodno, tokom spora sa Meksikom, zaprijetio je da će na proizvode te zemlje biti uvedene kumulativne mjesečne carine ukoliko ne utiče na smanjenje priliva migranata.

U zajedničkoj objavi dvije države su navele da se Meksiko saglasio da će migranti koji su zatražili azil u Sjedinjenim Državama biti vraćeni Meksiku – gdje će sačekati rješenje svojih slučajeva.

Međutim dogovorom nije ispunjen ključni zahtev SAD-a da Meksiko prihvati status sigurne treće zemlje što bi značilo da bi bio obavezan da preuzme većinu tražilaca azila u Centralnoj Americi.

Marcelo Ebrard, meksički šef diplomatije, izjavio je u Washingtonu da se njegov tim suprotstavio i zahtjevima SAD-a da Gvatemalci iz te zemlje budu deportovani u Meksiko. Ebrard je rekao da je zadovoljan dogovorom.

"Mislim da je to pravedna ravnoteža jer su na početku imali više drastične mjere i prijedloge i došli smo do neke srednje tačke", naveo je on. Ebrard je istakao i podršku SAD-a za meksički prijedlog da se zajednički razmotre uzroci migracije iz Centralne Amerike.

Došli smo do neke srednje tačke: Marcelo Ebrard
Došli smo do neke srednje tačke: Marcelo Ebrard

Program za azilante pod nazivom „Ostani u Meksiku“ trenutno se primjenjuje u graničnim grdovima Tihuani, Meksikali i Siudad Huarezu.

Prema novom dogovoru, a u skladu sa programom, tražioci azila biće vraćeni u gradove poput Rejnosa kod američke države Teksas – u kome narko karteli sprovode česte otmice migranata.

Program „Ostani u Meksiku“ osporavalo je Američko udruženje za građanske slobode (ACLU) i druge grupe koje se zalažu za zaštitu ljudskih prava – tvrdeći da ugrožava tražioce azila i krše američke zakone i međunarodno pravo.

Uprkos tome što je savezni sudija presudio o obustavljanju programa žalbeni sud SAD-a je tu odluku pomištio - dopuštajući da se nastavi jer pravni spor u toku. Do 5. juna, 10.393 uglavnom građana Centralne Amerike vraćeno je u Meksiko.

Prema sporazumu sa SAD Meksiko će takođe pojačati napore za zaustavljanje ilegalnih migranata. To podrazumijeva raspoređivanje snaga Nacionalne garde na južnu granicu.

Američka granična policija privela je više od 132.000 ljudi koji su prešli iz Meksika u SAD u maju, što je, prema podacima te službe, najviši mjesečni nivo od 2006. godine.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG